Најновије

Борељ: ЕУ против мира у Украјини по цену капитулације Кијева

Европска унија се противи миру у Украјини по цену капитулације Кијева и жели само победу Украјине, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ по доласку на седницу самита НАТО-а са партнерима – Европском унијом, Јапаном, Јужном Корејом, Аустралијом и Новим Зеландом.

„Онима који кажу да настављањем да подржавамо Украјину само продужавамо рат, одговорићу да смо ми… против капитулације Украјине. Не желимо такав мир. То је став целе Европске уније. За Европску унију не постоји други (план) осим плана Зеленског“, истакао је Борељ.

Према његовим речима, ЕУ жели „победу Украјине“ како би „заштитила суверенитет и независност“ Кијева и „безбедност слободног света“, у коју је укључио земље ЕУ и НАТО-а. У том контексту, Борељ је позвао на проширење испорука оружја Кијеву.

Према његовим речима, ако западна моћ престане, Украјина ће ускоро бити принуђена да се преда и у Кијеву ће се „поставити марионетска влада“.

Предлози за преговоре

Украјински председник Владимир Зеленски је раније рекао да би ЕУ, Кина и САД могле да буду посредници у мировним преговорима између Украјине и Русије, пошто имају јаке економије и војске. Истовремено, Зеленски је још једном изјавио да не постоји алтернатива његовој такозваној формули мира и одбио друге предлоге за окончање сукоба. Он је напоменуо да је одлука мађарског премијера Виктора Орбана да оде у Москву на преговоре са руским лидером Владимиром Путином била његова лична иницијатива и да није усаглашена са Кијевом.

Председник Русије Владимир Путин је средином јуна на састанку са руководством руског Министарства спољних послова говорио о колапсу пређашњег евроатлантског система безбедности и предложио изградњу нове архитектуре која узима у обзир бриге свих.

Путин је изнео и услове за мировне преговоре у Украјини. Међу њима је и повлачење украјинских оружаних снага из Донбаса и Новоросије и одустајање Кијева од уласка у НАТО. Осим тога, Русија сматра неопходним неутралан, ванблоковски, ненуклеарни статус Украјине, као и укидање свих западних санкција.

УКРАЈИНЦИ РЕГРУТУЈУ И ОСУЂЕНЕ КРИМИНАЛЦЕ: Украјинци регрутују и осуђене криминалце: "Добри су, навикли су на командну структуру"

Извор: Рт.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА