Најновије

ДЕКЛАРАЦИЈА НАТО САМИТА: Кијев на "неповратном" путу ка чланству, Русија највећа претња по Алијансу

Чланице НАТО су поручиле да су региони Западног Балкана и Црног мора од стратешког значаја за Алијансу и да НАТО остаје снажно посвећен њиховој безбедности и стабилности.

НАТО захтева од целог света да не пружа никакву подршку Русији и осуђује сваку државу која то чини, назвавши неповратним улазак Украјине у НАТО, наводи се у заједничкој декларацији чланица Алијансе објављеном на сајту НАТО-а

"Позивамо све земље да не пружају никакву помоћ агресији Русије. Осуђујемо све оне који помажу и тиме продужавају руска војна дејства у Украјини", наглашава се у документу.

Чланице су се, такође, сложиле да развију препоруке за стратешке приступе односима са Москвом за следећи самит Алијансе.

У Декларацији се наводи да ће НАТО ће наставити да пружа политичку, економску и финансијску помоћ Украјини.

"Осим војне подршке предвиђене овом обавезом, савезници намеравају да наставе да пружају политичку, економску, финансијску и хуманитарну подршку Украјини", прецизира се у документу.

Истиче и да НАТО планира да издвоји за Украјину 40 милијарди евра током следеће године, уз клаузулу о "будућности Украјине у НАТО-у" и најаву за интегрисанији статус ове земље у Алијанси.

Најављује се стварање мисије за унапређење безбедности и војне обуке за Украјину, а НАТО ће упутити позив Украјини да приступи Алијанси када се савезници сложе да је Кијев испунио све неопходне услове.

"Украјина је на неповратном путу ка придруживању Северноатлантској алијанси. У потпуности подржавамо право Украјине да изабере сопствене договоре у области одбране и одређује сопствену будућност, без спољног мешања. Будућност Украјине је у НАТО-у", наводи се.

Једна од ставки је и тврдња да "НАТО не тежи конфронтацији и не представља претњу по Русију".

"Земље НАТО-а планирају да до следећег самита Алијансе развију препоруке о стратешком приступу Русији. Земље Алијансе ће обуздавати и супротстављати се агресивним дејствима Русије, истиче се и додаје да Русија остаје највећа претња по НАТО.

Чланице НАТО су договориле да израде препоруке о стратешким приступима односима са Русијом до следећег самита Алијансе. Задржава се обавеза чланица за војне расходе на нивоу од најмање 2% БДП-а.

Регион Западног Балкана од стратешког значаја
Чланице НАТО су поручиле да су региони Западног Балкана и Црног мора од стратешког значаја за Алијансу и да НАТО остаје снажно посвећен њиховој безбедности и стабилности.

"Наставићемо да унапређујемо наш политички дијалог и практичну сарадњу са Западним Балканом како бисмо подржали реформе, регионални мир и безбедност и супротставили се злонамерном утицају, укључујући дезинформације, хибридне и сајбер претње, које представљају државни и недржавни актери", наглашава се у Декларацији.

Како се додаје у саопштењу, демократске вредности, владавина права, домаће реформе и добросуседски односи су од виталног значаја за регионалну сарадњу и евроатлантске интеграције, због чега НАТО очекује наставак напретка у том погледу.

"Остајемо посвећени континуираном ангажовању НАТО-а на Западном Балкану, укључујући и преко косовских снага (Кфор) које предводи НАТО... Даље ћемо пратити и процењивати развој догађаја у региону са посебним фокусом на претње нашој безбедности и потенцијалне могућности за ближу сарадњу са нашим партнерима у региону. НАТО подржава евроатлантске тежње заинтересованих земаља у овом региону", наводи се у декларацији.

Такође се наводи да НАТО планира да продуби сарадњу са земљама индо-пацифичког региона. Алијанса планира своје ширење у Црном мору и на Источном Балкану.

НАТО тежи да ојача своје присуство на Блиском истоку и у Африци под паролом "одржавања мира" у регионима.

Нуклеарни потенцијал
Чланице НАТО планирају да модернизују свој нуклеарни потенцијал, унапреде планирање у овој области, и сходно томе НАТО ће наставити политику нуклеарног обуздавања, придржавајући се принципа неширења нуклеарног оружја.

НАТО повећава потенцијал ПВО и ПРО, укључујући ангажовање нове базе "Аegis Аshore" у Пољској.

НАТО планира да се састане са руководством Аустралије, Новог Зеланда, Републике Кореје, Јапана и Европске уније ради разматрања "изазова" у области безбедности.

Позив Кини на дијалог
Алијанса наводи да Кина наставља да ствара системске изазове по евроатлантску "безбедност" и да чланови НАТО-а позивају Кину на дијалог у циљу смањењу стратешких ризика.

Додаје се да је и Кина постала одлучујући покретач рата Русије против Украјине кроз велику подршку руској одбрамбеној индустријској бази.

"Продубљивање стратешког партнерства између Русије и НР Кине и њихови узајамно јачајући покушаји да поткопају и преобликују међународни поредак заснован на правилима, разлог су за дубоку забринутост. Суочени смо са хибридним, сајбер, свемирским и другим претњама и злонамерним активностима државних и недржавних актера", истиче се у документу.

"Белорусија наставља да омогућава овај рат стављајући на располагање своју територију и инфраструктуру. Продубљивање руске политичке и војне интеграције са Белорусијом, укључујући распоређивање напредних руских војних способности и особља, има негативне импликације по регионалну стабилност и одбрану Алијансе", оцењује се у декларацији.

Напомиње се да Северна Кореја (ДНРК) и Иран подстичу сукоб у Украјини наводним пружањем директне војне подршке Русији, попут муниције и беспилотних летелица (УАВ), што, како се истиче, озбиљно утиче на евроатлантску безбедност.

"Оштро осуђујемо извоз артиљеријских граната и балистичких пројектила из ДНРК-а, што је у супротности са бројним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, и са великом забринутошћу примећујемо продубљивање веза између ДНРК и Русије. Било какав трансфер балистичких пројектила и сродне технологије од стране Ирана Русији представљао би значајну ескалацију", наводи се у НАТО декларацији.

Следећи НАТО самит на највишем нивоу биће одржан јуна 2025. године у Хагу.У Вашингтону се од 9. до 11. јула одржава самит НАТО-а поводом обележавања 75 година од оснивања Алијансе.

СПОЉНООБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА РУСИЈЕ: САД траже замену Зеленском

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА