Најновије

КРЕЋЕ НЕВОЉА!  Уставни суд укинуо владину уредбу о стопирању пројекта Јадар

„Уставни суд је на 9. седници одржаној 11. јула 2024. године донео Одлуку ИУо-39/2022 којом је утврдио да Уредба о престанку важења Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“, није у сагласности са Уставом и законом.

У Одлуци која се, сагласно Уставу, јавно објављује у „Службеном гласнику РС“, Уставни суд је оценио да се из Уставом утврђене надлежности Владе и законских одредаба којима се уређује просторно планирање, не може закључити да Влада није била надлежна да донесе Уредбу о престанку важења Уредбе којом је био утврђен просторни план подручја посебне намене, али је утврдио да је Влада прекорачила границе своје надлежности тиме што је Уредба донета на начин који није у сагласности са чланом 3. Устава и одредбама Закона о Влади и Закона о процени утицаја на животну средину“, наводи се у саопштењу суда.

Уставни суд је, додаје се, посебно додатно указао да се донетом одлуком „не оживљава“ претходно донета Уредба о утврђивању PPPPN из 2020. године, при чему се „не задире ни у уставну надлежност, односно право и дужност Владе да утврђује и води политику и да, у складу са Уставом и законом, одлучи о даљој реализацији конкретног пројекта“.

Подсетимо, раније данас, Саво Манојловић из Покрета Крени – Промени навео је на Иксу да је Уставни суд ову одлуку синхронизовано и експресно донео у координацији са политичким властима и Рио Тинтом.

„Напомињем да већ другу годину није одлучено о уставној жалби због неодлучивања Народне скупштине по народној иницијативи коју је поднело 38.000 грађана“, додао је.

Данас је испред Уставног суда одржан скуп еколошких удружења, активиста и грађана. Активисти су предали захтев за пријем код председника суда, а потом их је портир обавестио да их данас – нико неће примити и да ће писано решење добити у законском року. Активисти су након тога „закључали“ зграду суда.

НЕМАЧКА ЋЕ ПРАВИТИ РАКЕТЕ КОЈЕ ЋЕ МОЋИ ДА ГАЂАЈУ РУСИЈУ: Ово никако не слути на добро

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА