Најновије

МЕДВЕДЕВ: Или нестанак Украјине или нестанак НАТО-а

Бивши председник Русије одреаговао је данас на овогодишњу Декларацију Алијансе, у којој се јасно истиче да НАТО не одустаје од чланства Украјине, упркос претходним обећањима да се Алијанса неће ширити на исток.

Закључак је јасан, морамо урадити све да се "неповратан пут" Украјине ка чланству у НАТО-у заврши или нестанком Украјине, или нестанком НАТО-а, поручио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Он је тако одреаговао на Декларацију НАТО-а, која је објављена по завршетку овогодишњег самита Алијансе у Вашингтону, а у којој се наводи да ће НАТО "наставити да подржава (Украјину) на путу до потпуне евроатлантске интеграције, укључујући и чланство у НАТО-у".

"Најбоље би било када би се десило и једно (нестанак Украјине) и друго (нестанак НАТО-а)", нагласио је бивши председник Русије.

Подсетимо, самит НАТО-а у Вашингтону завршен је усвајањем Декларације, у којој се наводи да је Русија највећа претња по Алијансу, те да НАТО захтева од целог света да јој не пружа никакву помоћ. У Декларацији се наводи и да ће НАТО наставити да пружа политичку, економску и финансијску помоћ Украјини. Истиче се да Алијанса планира да током следеће године издвоји за Украјину 40 милијарди евра. Земље Алијансе су се обавезале и да ће обуздавати и супротстављати се "агресивним" дејствима Русије и у будућности. 

Како је рекао генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, "све чланице алијансе сагласне су да ће Украјина постати чланица НАТО-а, али је рано рећи када ће се то догодити". За њено приступање потребан је консензус, који за сада не постоји. 

ДОДИК: Да овај дан буде обележен у миру и достојанству

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА