Најновије

ОРБАН ЋЕ БИТИ КАЖЊЕН ЈЕР ЖЕЛИ МИР? Запад креће да се освети мађарском лидеру

Земље Европске уније могле би одговорити на посету премијера Мађарске Виктора Орбана Москви бојкотом састанака министара организованих од стране Будимпеште, пише "Politico".

Према извештају, мађарски представник у ЕУ Балинт Одор суочио се са оштром критиком колега на затвореном двочасовном састанку у среду. 
- Неколико амбасадора ЕУ претило је Мађарској 'stvarnim последицама' ако Орбан настави следити свој тренутни курс - рекли су двојица других дипломата ЕУ.

Најхитнија опција могла би бити бојкот неформалних састанака министара које организује Будимпешта.

Према речима новинара, неки амбасадори већ су у среду изразили подршку бојкоту неформалног састанка министара спољних послова ЕУ крајем августа. На првој седници Европског савета у Мађарској у уторак присуствовало је само седам од 27 земаља чланица, не рачунајући домаћине, наводи "Политицо".
По мишљењу новинара, Орбана могу очекивати још теже последице ако настави сарађивати са политичарима који су неприхватљиви за Брисел.

- С обзиром на брзу ескалацију ситуације око Будимпеште у прве две недеље његовог председавања, нико не искључује даљи отпор Брисела ако Орбан пређе нове црвене линије, попут сарадње са бившим председником САД-а Доналдом Трампом - упозорава се у издању.

Орбан је 5. јула са делегацијом стигао у Москву и одржао састанак са председником Русије Владимиром Путином. Посету Москви назвао је следећим етапом мировне мисије, чији је први део била посета Кијеву 2. јула. Мађарски премијер изјавио је да намерава ускоро одржати још неколико таквих изненадних састанака. У понедељак је Орбан био у Пекингу, где је изјавио да се Мађарска противи конфронтацији са Кином и залаже за сарадњу ЕУ и Кине. Након Кине, мађарски премијер отишао је у Вашингтон, где је, поред НАТО самита, обећао да ће наставити рад на својој мировној иницијативи.

МЕДВЕДЕВ: Или нестанак Украјине или нестанак НАТО-а

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА