Најновије

ПРАВИ СЕ НАТО ЦЕНТАР У БУГАРСКОЈ! Ово је сада званична информација

Четири државе потписале споразум који омогућава продор НАТО трупа дубоко на Балкан!

Албанија, Италија, Бугарска и Северна Македонија потписале су на НАТО самиту у Вашингтону Писмо о намерама за обезбеђивање војне мобилности дуж Паневропског Коридора 7, обавезујући се тако да војним трупама НАТО-а омогуће да се брзо и слободно крећу са Јадранског мора у Црно Море као и да, "ако је потребно" продиру дубоко на Балкан, јавља "Албанијан пост".

У међувремену, грчки министар одбране Никос Дендијас објавио је на свом икс налогу да су и Грчка, Бугарска и Румунија одлучиле су да створе коридор војне мобилности.

Први коридор ће се протезати од Италије преко Албаније и Северне Македоније до Бугарске, са циљем да се убрза кретање војне опреме током вежби и потенцијалних сукоба.

Други коридор укључује интеграцију четири луке и њихове одговарајуће инфраструктуре и мреже. Повезаће Солун и Александрополис у Грчкој са Варном у Бугарској и Констанцом у Румунији – четири стратешки важна града за НАТО због њихове близине источним границама Алијансе.

Поред тога, Румунија успоставља највећу базу НАТО-а у Европи, која покрива површину од 30 квадратних километара са преко 10.000 припадника војног и цивилног особља. Део Рамштајновог особља ће ускоро бити пребачен у базу на обали Црног мора, пошто се коалициони интереси све више померају ка истоку као одговор на "руску претњу".

Потписаним Писмима о намерама државе се обавезују да предузму све одговарајуће мере како би обезбедиле обезбеде максималну флексибилност и војну мобилност НАТО трупа на својим територијама у циљу подршке спровођењу агенде Алијансе за одвраћање и одбрану у евроатлантском подручју. Циљ је да се бирократске препреке минимализују, а прелазак граничних прелаза олакша, посебно током кризних ситуација и сукоба.

Највећи изазови за НАТО трупе тренутно су различити национални гранични прописи, ограничен транспортни капацитет и неефикасан систем за размену информација. Штавише, транспортна инфраструктура је мањкава а некад и непостојећа.

Зато ће овај споразум кажу, служити не само мисијама НАТО-а, већ и онима унутар Европске уније.

"Потписивање Писма о намерама иде у прилог визији Албаније за Коридор Осам као и мастер пројекту изградње НАТО поморске базе у Порто Роману, која ће служити као главна капија ка Западном Балкану и даље, ка Црном мору", пише "Косово онлајн" позивајући се на "Албанијан пост".

Према плановима Алијансе, ко НАТО снаге које улазе у Европу из Холандије буду погођене руским бомбардовањем или уколико буду уништене луке у северној Европи, Алијанса ће се фокусирати на луке у Италији, Грчкој и Турској. Одатле би војска копном могла да прелази преко Словеније и Хрватске до Мађарске, која дели границу са Украјином.

Слични планови постоје за транспорт снага из турских и грчких лука преко Бугарске и Румуније до источног крила алијансе, а како је "Телеграф" писао израђују се и планови за транспорт трупа преко лука на Балкану, као и кроз Норвешку, Шведску и Финску.

У заједничкој декларацији чланица Алијансе објављеном на сајту НАТО-а након самита у Вашингтону, речено је да су региони Западног Балкана и Црног мора од стратешког значаја за Алијансу и да НАТО остаје снажно посвећен њиховој безбедности и стабилности.

"Остајемо посвећени континуираном ангажовању НАТО-а на Западном Балкану, укључујући и преко косовских снага (Кфор) које предводи НАТО... Даље ћемо пратити и процењивати развој догађаја у региону са посебним фокусом на претње нашој безбедности и потенцијалне могућности за ближу сарадњу са нашим партнерима у региону. НАТО подржава евроатлантске тежње заинтересованих земаља у овом региону", наводи се у декларацији.

НЕМАЧКА ЋЕ ПРАВИТИ РАКЕТЕ КОЈЕ ЋЕ МОЋИ ДА ГАЂАЈУ РУСИЈУ: Ово никако не слути на добро

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА