Најновије

СЛЕДИ БОРБА ДО ПОСЛЕДЊЕГ УКРАЈИНЦА! Нове поруке стижу из Америке

Сједињене Америчке Државе и више од 20 других земаља које су потписале билатералне безбедносне споразуме са Украјином пружиће Кијеву подршку и након окончања сукоба, изјавио је помоћник председника за националну безбедност Џејк Саливан.

Према његовим речима, амерички председник Џозеф Бајден одржаће у четвртак састанак са шефовима више од 20 држава, на којем ће бити саопштено о постизању општих договора за осигурање безбедности Украјине, што би наводно требало да пошаље сигнал о спремност ових земаља да наставе да подржавају земљу.

„Такође ћемо јој помоћи да изгради снаге како би дефинитивно могла да спречи и одбије агресију у будућности. А после завршетка сукоба, све ове земље ће наставити да подржавају Украјину, као и сада“, рекао је Саливан.

Нема ревидирања ограничења на гађање руске територије

Амерички дипломата поновио је да Сједињене Америчке Државе не намеравају да ревидирају ограничења за ударе украјинских оружаних снага дубоко у територију Русије, упркос позивима и незадовољству украјинског председника Владимира Зеленског.
„Јасно смо изнели свој став. Имамо здраву политику у вези са ударима преко границе... не дозвољавамо употребу тактике дубоких удара унутар Русије“, истакао је Саливан, коментаришући тренутна ограничења за украјинске оружане снаге.
Према његовим речима, САД очекују да ће амерички ловци Ф-16 који су испоручени Кијеву бити коришћени за заштиту украјинске војске на линији фронта и да ће бити распоређени на територији Украјине.
Саливан је додао да се по овом питању не планирају никаква саопштења, упркос притужбама и незадовољству Зеленског, који је позвао да се Кијеву да могућност удара на удаљености до 500 километара.

Кијев сам одговоран за заштиту свог неба

Саливан је истакао да САД сматрају да Украјина сама треба да буде одговорна за противваздушну одбрану и заштиту неба, не рачунајући на учешће снага трећих земаља.

„Наш став је следећи: хајде да разместимо ПВО у Украјину да би Украјина могла да пуца. То је најефикаснији начин да се заштити небо“, рекао је Саливан, коментаришући могућност укључивања трећих земаља у такве активности.
Према његовим речима, Вашингтон је заинтересован да „што више стратешких система противваздушне одбране буде унутар Украјине“ и да њима управљају сами Украјинци.

О Орбановој мировној мисији

Коментаришући мировну мисију мађарског премијера Виктора Орбана, Саливан је рекао да Бела кућа сматра да мировни напори Мађарске о Украјини представљају авантуризам.
Према његовим речима, став администрације америчког председника је да питања у вези са Украјином не треба да се решавају без учешћа Кијева.

„Стога, све авантуре предузете без знања или сагласности Украјине не одговарају нашој политици“, закључио је он.
Орбан и његова делегација стигли су у Москву 5. јула и састали се са Путином. Орбан је посету Москви назвао наредном етапом мировне мисије, чија је прва етапа била путовање у Кијев 2. јула. Мађарски премијер је рекао да ускоро намерава да одржи неколико „слично неочекиваних“ састанака. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто саветовао је европске политичаре да „вежу појасеве“ за наредне Орбанове кораке у оквиру „мировне мисије“. Орбан је након Москве посетио Пекинг, где се састао са кинеским председником Си Ђинпингом. Из Кине је отишао у Вашингтон.

КРЕЋЕ НЕВОЉА!  Уставни суд укинуо владину уредбу о стопирању пројекта Јадар

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА