Најновије

УКРАЈИНЦИ РЕГРУТУЈУ И ОСУЂЕНЕ КРИМИНАЛЦЕ: Украјинци регрутују и осуђене криминалце: "Добри су, навикли су на командну структуру"

Хиљаде осуђеника требало би да попуни празнине у редовима украјинских војника.

Недостатак људства једна је од хроничних бољки украјинске војске, коју би, нада се Кијев, могао да ублажи нови закон по коме хиљаде осуђених преступника у Украјини испуњавају услове за превремено пуштање на слободу, ако се пријаве у војску.

У почетку неспремна да регрутује затворенике, Украјина је од маја ослободила хиљаде осуђених криминалаца каже за "Фајненшел тајмс" (ФТ) министар правде Денис Маљуска.

Од укупно 5.196 подносилаца захтева на основу иницијативе пуштено је 2.872 затвореника док је 368 одбијено из здравствених разлога.

"У затворском систему има много добрих људи који би могли да буду корисни на фронту. Ово је добра прилика да започну свој живот окрећући нову страницу", тврди Маљуска.

То што су криминалци није никаква мрља у њиховој биографији, јер како каже саговорник ФТ, искуство осуђеника у затворском систему значи да су навикли на строгу командну структуру и прилагодљивији су од осталих.

Украјинска влада је новинаре ФТ угостила у казненој колонији у Кијевској области, одакле је више од 100 осуђених злочинаца већ пуштено на служење војног рока. Заинтересовано је још десетине људи – неки кажу, траже прилику да изађу на слободу и искупе се, док друге мотивише већа плата.

Први затвореници пуштени у оквиру програма већ су били на војној обуци, која је трајала најмање два месеца, а очекује да ће они до краја лета бити послати на прве линије фронта.

Програм превременог пуштања на слободу је последња у низу мера које је предузео Кијев са циљем да мобилише још стотине хиљада мушкараца како би заменио страдале и исцрпљене војнике. Влада је смањила старосну границу за регрутацију са 27 на 25 година, повећала плате и дужину одсуства код куће за војнике, а уз то је укинула конзуларне услуге за мушкарце узраста за регрутацију који су побегли у иностранство.

Да би се квалификовали, затвореници морају проћи низ физичких и психолошких тестова, као и интервјуе са затворским и војним званичницима, а према писању ФТ услов је и да имају најмање три године преостале казне и да нису старији од 57 година. Уколико осуђеници не одслуже војни рок или покушају да побегну, прети им казна до 10 година затвора.

Додик: Срамна комеморација у Њујорку уз игнорисање свих жртава осим бошњачких

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА