Најновије

МОСКВА УПОЗОРАВА: НАТО продире на Јужни Кавказ

Русија брине због ширења мисије ЕУ у Јерменији, нарочито јер у њој учествују и представници Канаде.

Русија је забринута због ширења активности мисије ЕУ у Јерменији, а то што у њој учествују представници Канаде, указује на постепени продор НАТО-а на Јужни Кавказ, изјавио је заменик руског министра спољних послова Михаил Галузин.

Галузин је у интервјуу за Спутњик навео да је Москва је забринута и због чињенице да би, уз одобрење Јеревана, мисија ЕУ могла да постане стална.

"Брине нас што се, уз одобрење Јеревана, мисија не само шири, већ прети да се из привремене претвори у сталну. Осим тога, као што знате, у априлу ове године у склопу мисије су се појавили канадски представници, што дефакто значи постепени продор НАТО-а на Јужни Кавказ", рекао је он.

Према његовим речима, руска страна стално покреће тему мисије ЕУ у контактима са Јереваном и другим регионалним партнерима. Јер, западне земље би у Јерменији могле и да прикупљају обавештајне податке о руским објектима, као и о суседним државама.

"Они шаљу своје извештаје директно у Брисел и не деле их чак ни са јерменском страном. Постоје разлози да се верује да западњаци прикупљају обавештајне податке о руским објектима, као и свим суседним државама Јерменије", закључио је заменик руског министра спољних послова.

Москва не види никакве опипљиве резултате рада посматрача ЕУ, а њихово присуство није спречило периодична заоштравања на јерменско-азербејџанској граници, додао је Галузин.

"И даље смо убеђени да се одржив мир на Јужном Кавказу може постићи само на основу свеобухватне примене трилатералних споразума између лидера Русије, Азербејџана и Јерменије", додао је он.

Задатак ЕУ је, према његовим речима, очигледан и представља покушај да се учврсти у региону на уштрб интереса традиционалних партнера и суседа јужнокавкаских држава – Русије, Ирана, Турске.

Јерменски парламент је у марту ратификовао споразум са Европском унијом потписан у новембру 2023. године о статусу мисије ЕУ на граници са Азербејџаном, који посматрачима пружа имунитет и бенефиције. У складу са споразумом, чланови мисије не могу бити ухапшени ни кривично гоњени унутар земље домаћина.

ДОДИК: Институције у које се бошњачки политичари заклињу увредиле бошњачки народ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА