Најновије

Русија: Жеља НАТО-а да доминира у области нуклеарног наоружања осуђена је на пропаст

НАТО настоји да доминира у области нуклеарног наоружања, али је то осуђено на пропаст, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

„Неумереност у области нуклеарног обуздавања је нешто што је веома карактеристично за Северноатлантски савез. Препредене фразе и сви ти лепо упаковани сигнали да ће ићи путем повећања свог нуклеарног потенцијала, дајући му даље агресивнији карактер, могу се одмах одбацити. Из тог саопштења произилази само једно, а то је да Алијанса тежи доминацији и у овој области. То је осуђено на пропаст, као и многе друге тврдње о глобалној доминацији, живот гласно сведочи о томе“, рекао је Рјабков за Први канал.

Према његовом мишљењу, искуство специјалне војне операције у Украјини показало је недовољност сувише општих формулација у руској нуклеарној доктрини.

Неопходно јасније указати Западу на последице његових активности, истакао је Рјабков.

„Игнорисање нашег потенцијала у тог сфери од стране Запада и пре свега земаља НАТО-а и нека врста унутрашњег убеђења те групе да до најгорег неће доћи, ма колико се ругали здравом разуму, предодређује потребу да се јасније, прецизније и одређеније каже шта би могло да се деси ако тако наставе“, упозорио је руски дипломата.

Он је такође поручио да колективни Запад не треба да сумња у решеност Русије да одговори на распоређивање америчких ракета средњег домета у Европи.

Самит срамоте

Говорећи о самом самиту НАТО-а у Вашингтону, Рјабков га је оценио као неупешан и срамотан догађај, који је само повећао ризике по међународну ситуацију.

„Након што смо погледали видео и преслушали аудио са самита у Вашингтону, дошли смо до закључка да је, наравно, реч о 'самиту срамоте'. То је катастрофалан догађај који није донео ни кап здравог разума за међународну агенду, али је само погоршао тензије и повећао ризике даљег развоја ситуације“, закључио је он.

У завршном саопштењу након самита НАТО-а у Вашингтону наводи се да ће Алијанса предузети кораке да осигура ефикасност и безбедност мисије нуклеарног обуздавања, укључујући модернизацију својих нуклеарних способности.

Истовремено, констатовано је да НАТО реафирмише потребу да се обезбеди што шире учешће заинтересованих савезника у НАТО механизмима поделе нуклеарног терета како би се демонстрирало јединство и одлучност Алијансе.

РУСИ РАЗНЕЛИ ОГРОМАН ХАНГАР МУНИЦИЈЕ: Велику печурку могла да види цела Константиновка (ВИДЕО)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА