Најновије

Гојко Божовић: Власт није заступник интереса земље, већ савезник мултинационалне компаније

Власт не наступа као заступник интереса земље, него као један врло снажан савезник једне мултинационалне компаније, рекао је за Н1 писац, издавач и члан "ПроГласа" Гојко Божовић, коментаришући најновија дешавања у вези са пројектом Јадар.

Божовић је гостујући у Новом дану на Н1 телевизији рекао да је у протеклих неколико недеља питање пројекта Јадар поновно отворено, те да најновија одлука Уставног суда у вези са тим показује да се ствари убрзавају.

„Уставни суд се годинама не оглашава по врло важним темама или тврди да није надлежан за одређена питања, рецимо по питању Бриселског споразума. За многе ствари се никада није изјаснио, рецимо питање избора, питање различитих иницијатива, које су покретане. Уставни суд никада о томе није рекао ни једну реч. Одједном, после једне најаве која је била у Финанциал Тимес-у, после неколико недеља лобирања у државним медијима, у режимском јавном простору за пројекат Рудника Литијума у Јадру“, каже Божовић.

Додаје да се у медијима које контролише власт, може видети да постоји неколико токова те пропаганде.

„Можемо да видимо, дакле, да се левичарима говори како се против рудника литијума боре неки десничари, како се десничарима каже како су против рудника литијума заправо две западне стране обавештајне службе које желе да угрозе или зауставе модернизацију развоју Србије… Па се онда људима који су рецимо врло национално опредељени каже ако бисмо направили неки велики договор са Западом и дозвали тај рудник у Јадру, онда би сви наши национални снови који су тренутно на стендбају били испуњени“, навео је Божовић.

„Људима који су забринути за неке друге садржаје, рецимо онима који су заинтересовани за Европску унију, они кажу па добро како мисле да добијемо подршку Европске уније ако нећемо да изађемо у сусрет и да јој омогућимо приступ једном таквом критичном минералу као што је јадарит. Дакле, имамо једно стварање конфузије, режим је у томе врло успешан, већ 12 година ствара једну озбиљну конфузију која онемогућава сваки рационалан разговор о важној теми“, објашњава он.

Наводи и да је питање ископавања литијума председник Србије Александар Вучић повезао је и са планом уништења Србије од пет тачака – морално сакаћење, економско слабљење, политичко-медијска агресија, призивање сукоба уз интервенцију НАТО и крај Србије.

„Страх погонско гориво за Вучићеве манипулације“

Божовић истиче да је то типичан маневар на Вучићевим конференцијама за штампу, наводећи да се оне састоје из два дела, а да је први, доминантан део, застрашивање грађана.

„Стварање слике које треба да изазову велику емотивну везаност, да створи једну врсту револта, али пре свега да створе страх и узнемиреност становништва, а у временима великих криза страх је најбоље погонско гориво који омогућава лаку, чврсту, владавину управљања и манипулисања људима. И онда се људи у временима таквих криза, када их плашите да ће почети Трећи свјетски рат, да неће бити хране, да неће бити овога или онога, да ће бити крај Србије, људи онда морају да се збију, како би рекли Американци, око заставе, око тренутног вођства, а да не преиспитују одлуке које то вођство доноси из дана у дан“, објашњава Божовић.

Улога таквих прес конференција, према његовом мишљењу, није да се људима разјасни нека ситуација, да се понуди неки план.

„Говори се о плану о крају Србије у пет тачака и та завршница, то финале, крај Србије делује, дакле, као једна од тих градација у тој великој спирали застрашивања грађана, која траје јако дуго, то је један образац пропаганде који функционише, а онда се врло често на тим прес конференцијама, после низа тих тако претећих тонова, шта ће се догодити, катастрофа које су најављене, онда се говори о великим економским успесима“, каже Божовић.

Наводи и да постоје истраживања које показују да је становништво у Србији незадовољно, али да се оно не може изразити на изборима који нису легитимни, нити на неки други начин у пуном капацитету.

„И због тога се прибегава тим апокалиптичним тоновима, јер ако се не оствари баш потпуна пропаст, не буде трећег светског рата, становништво ће одахнути и рећи па добро, живимо лоше али нема трећег светског рата. Или кажу није баш крај Србије, ситуација није добра. Тако да та апокалипса заправо јесте савезник ове власти“, каже Божовић.

Пољска се спрема за рат

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА