Најновије

Oпасне игре на Кавказу - Запад покушава да уздрма ситуацију у региону Кавказа

Организација договора о колективној безбедности (ОДКБ) бележи покушаје Запада да уздрма ситуацију у кавкаском региону и Ирану, а забрињава и ситуација у азијско-пацифичком региону, рекао је за Спутњик стални представник Русије при организацији Виктор Васиљев.

„Тешка ситуација се развија и у кавкаском региону, где видимо отворене покушаје западних земаља да уздрмају ситуацију“, рекао је Васиљев.

Поред тога, западне земље покушавају да се умешају у ситуацију у земљама у суседству Јерменије.

„Ти покушаји су очигледни, између осталог и у Ирану. Наравно, у случају дестабилизације ситуације на Кавказу, то ће бити једна од реалних безбедносних претњи за све земље чланице ОДКБ“, истакао је дипломата.

Он је такође рекао да Запад покушава да удаљи Јерменију од савезника, иако се на примеру других земаља види чему то води.

„Они не само да покушавају да 'забију клин', него и да фактички удаље Јерменију од њених савезника. Наравно, све колеге то јасно виде. На примеру других ситуација у Закавказју, у Грузији видимо чему то води. Не могу да нас не брину и не изазивају узнемиреност акције 'спољних играча' и руководства у Јеревану који дестабилизују ситуацију не само унутар Јерменије, него могу погоршати ситуацију и ван ње“, прецизирао је Васиљев.

Како је додао, брине и ситуација у азијско-пацифичком региону, где Запад покушава да гомила снаге и створи нове војне блокове.

„Ситуација на Далеком истоку такође забрињава. Видимо гомилање НАТО снага у региону, покушаје стварања нових савеза и блокова у азијско-пацифичком региону“, рекао је Васиљев.

Према његовој оцени, та активност представља претњу не само за Руску Федерацију, већ и за све земље чланице ОДКБ.

Русија и ОДКБ предлагали НАТО дијалог

Русија и ОДКБ више пута су предлагали НАТО дијалог о изградњи безбедносног система, али ти предлози нису наишли на одговор, саопштио је Васиљев.

„Не ограђујемо се од дијалога и са западним земљама. Више пута су и руска страна и ОДКБ износили предлоге НАТО да покренемо дијалог како би се пронашле додирне тачке о изградњи система безбедности, укључујући кључни принцип – да не осигуравамо своју безбедност на рачун безбедности других. Нажалост, ти предлози, које смо више пута износили, нису наишли на исту жељу друге стране“, објаснио је Васиљев.

РУСИЈА УЗВРАЋА УДАРАЦ! Поставићете ракете и ми ћемо урадити исто

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА