Најновије

Орбан једним потезом покушао да "реши" рат у Украјини?

Након што је Мађарска преузела ротирајуће председавање Европском унијом, њихов премијер Виктор Орбан је себи поставио велики задатак – да оконча рат у Украјини. Може ли да уради оно што је наизглед немогуће? Може ли он помоћи да се оконча рат који пријети цијелој Европи? И може ли то ићи против својих номиналних савезника из Европске уније и НАТО-а?

У оквиру те мисије, Орбан је прво посетио Кијев и тамо се састао са украјинским председником Володимиром Зеленским. Била је то веома значајна посета јер је то заправо била прва посета мађарског лидера откако је избио рат у Украјини. Сама чињеница да је Орбан „последњи” стигао у Кијев, након што су вероватно сви западни државници били бар једном, свакако је важна и говори да су његове мировне намере озбиљне и конкретне. Јер да би се нешто постигао, неопходно је да разговара са свим релевантним актерима. То је оно што је недостајало претходним покушајима, посебно оном „мировном” самиту у Швајцарској где су се окупили само украјински савезници – јасно је да такве иницијативе не могу да доведу до окончања рата, заправо могу само да доведу до његовог распламсавања.

За Орбана, којег годинама називају проруским, било је важно да је прво отишао у Кијев и тиме показао да су његове намере аутентичне. Јасно је да Мађарска, као земља која се граничи са Украјином, има врло јасан интерес да се рат оконча што је пре могуће. Ескалација може бити катастрофална за Мађарску, посебно ако се догоди најгори сценарио – директан сукоб Русије и НАТО-а. У таквом случају страдала би и Мађарска, без обзира на пријатељство које постоји између Орбана и Путина, због чисте инерције чланства Мађарске у НАТО-у и чињенице да цела територија Мађарске у случају таквог рата може бити искоришћена од стране савезника за рат против Русије.

Погођене би биле и друге земље у окружењу, укључујући Словачку, која се, као и Мађарска, залаже за другачију политику и тражи прекид рата, а свакако и оне које отворено и гласно подржавају Украјину – у овом блиском региону то би биле Чешке. Република, Пољска и Хрватска. Једина на овим просторима која у таквом случају не би била на удару је Аустрија, јер је војно неутрална, односно није чланица НАТО-а (иако је Европске уније).

Орбан је разговарао са Зеленским и обе стране су рекле да је то био веома директан и отворен разговор. Међутим, нико унапред није знао шта су тачно планови мађарског премијера и куда планира даље. Савезници Украјине, али и сам Кијев, прилично су негативно реаговали када је Орбан најавио да ће после Кијева посетити Москву, где намерава да се састане са руским председником Владимиром Путином. Савезници Украјине и сам Кијев су веома оштро реаговали на тај састанак. За многе је то што се Орбан, лидер земље која је чланица НАТО-а и ЕУ, састаје са Путином, равно „издаји”. Почело је да се пише о томе да је мађарски премијер „отргао контроли”. Занимљиво, ником од дежурних критичара није пало на памет да је за било какав покушај мира неопходно да се потенцијални посредник састане бар са оба представника сукоба, што је Орбан и учинио.

Јасно, онима који не желе ни прекид рата у Украјини, цела ова иницијатива мађарског премијера је непожељна.

Али да ли је постигао нешто конкретно овим састанцима са Зеленским и Путином? И не баш. Извори из мађарске администрације наводе да су му обојица рекли исто - не пристају ни на какав прекид ватре јер верују да би друга страна то искористила за прегруписавање. Другим речима, и Москва и Кијев су веома далеко од потенцијалног мира. Русија је закључила да неће одустати док не оствари своје циљеве, које за себе сматра безбедносном заштитом (спречавањем чланства Украјине у НАТО). Украјина, с друге стране, осећа да може да настави да води рат у недоглед све док им Запад шаље обилну и све моћнију војну подршку.

Очигледно је да Орбан неће наћи мир ни у Кијеву ни у Москви и зато мора да иде даље. Као што је изненада посетио Кијев и Москву, тако се изненада и без ширег знања појавио у Пекингу где се састао са кинеским председником Си Ђинпингом.

То је такође била кључна посета. Си је један од оних лидера које Украјина не може да искључи, иако њени западни савезници желе да га изолују тврдњом да Кина помаже руску инвазију на Украјину. У Кијеву су свесни да морају да одржавају линију комуникације са Кином, иначе ће зависити искључиво од америчких геополитичких жеља, што за Украјину, без обзира на то што добија толико америчког и западног наоружања, може бити ћорсокак. .

Украјина је у неколико наврата покушала да придобије Кину на своју страну или да натера Пекинг да заузме неутралан став према Русији. У томе баш и нису успели. Кина је остала значајно на страни Русије, али и даље остаје по страни, понављајући да жели дипломатски крај рата.

Не зна се о чему је тачно Орбан разговарао са кинеским председником, али је очигледно желео да добије подршку за своју мисију која се не завршава у Пекингу.

Наиме, после Кијева, Москве и Пекинга, на ред је дошао Вашингтон. Виктор Орбан је ове недеље боравио у Вашингтону на самиту НАТО, као и сви други лидери земаља чланица, али када је реч о његовом плану да оконча рат у Украјини, није се састао са актуелним председником САД Џоом Бајденом. С обзиром на то у којој мери Бајден снажно подржава ратне способности Украјине, то чак не би имало смисла. Ни у једном тренутку Бајден није рекао (било он или људи који заправо владају у његово име) да више воли мир и крај рата. Попут Зеленског, он само помиње потребу за тоталним поразом Русије и како да протера све њене снаге са територије Украјине која је под окупацијом.

Али зато се Орбан јуче састао са неким другим – бившим, потенцијално будућим председником САД Доналдом Трампом.

Двојац је разговарао о "могућностима мира", рекао је портпарол премијера Орбана.

Трамп и Орбан састали су се у Трамповој кући Мар-а-Лаго на Флориди "као следећа станица мировне мисије", рекао је Орбанов портпарол.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан, упитан о Орбановој иницијативи, рекао је да би Украјина с правом била забринута због било каквог покушаја преговора о мировном споразуму без учешћа Кијева.

„Какав год авантуризам да се предузима без сагласности или подршке Украјине није нешто што је у складу са нашом политиком, спољном политиком Сједињених Држава“, рекао је Саливен.

Али ко каже да Кијев није умешан? Прва станица Орбанове турнеје у оквиру ове иницијативе био је Кијев. Што се тиче претпоставке да Кијев одбацује идеју мира, то је нешто сасвим друго, али није да нису покушали да се укључе.

Кијев би до сада морао да схвати да им реалност не иде у прилог. Њихов највећи савезник Џо Бајден је у великој невољи, а сваким даном су све веће шансе да ће демократе дочекати тежак пораз (без обзира да ли смене Бајдена или ће остати са њим) и да би Доналд Трамп могао да се врати у Белу кућу, а Трамп је рекао да планира да одмах оконча рат у Украјини. Кијев добро зна шта то значи, али изгледа да, као и многе демократе, и даље не желе да прихвате да се реалност креће у овом правцу.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да Мађарска верује да би друго Трампово председавање повећало наде у мир у Украјини.

Не зна се о чему су тачно Орбан и Трамп разговарали. Објављене су само њихове заједничке фотографије које подсећају на њихов интимни однос. Не зна се, међутим, шта је Орбан разговарао са Зеленским, Путином, Сијем... Али његова иницијатива је конкретна. Он је све релевантне актере упознао са тренутном ситуацијом и како се ситуација, према његовом мишљењу, развија. Можда се никоме не свиђа начин на који би Орбан желео да оконча сукоб између Русије и Украјине, али можда је зато то најбољи начин.

Више нема тајни! Откривен немачки план војне офанзиве на Русију! Хоће да праве логоре!

Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА