Најновије

Вучевић о експлоатацији литијума: Неозбиљно је да пропустимо шансу

Председник владе Милош Вучевић изјавио је данас да је неозбиљно и неодговорно да пропустимо шансу експлоатације литијума и не користимо оно што нам је од Бога и природе дато.

"Рударство је неодвојиво повезано са развојем наше државе. Тако је од средњег века до данас. Ја верујем у одрживу економију, односно одржив развој. Верујем да су економија и екологија две гране истог дрвета и да не треба одсећи ниједну", рекао је он.

Вучевић је навео за ТВ Прва да га није брига за Рио Тинто, не у смислу да их не поштује јер, како је рекао, поштује сваку компанију и домаћу и страну.

Истиче да када се говори о литијуму и нашим рудним богатствима да и председник Србије Александар Вучић и људи из Владе Србије говоре са позиције Србије.

"Ми нисмо ничија колонија и нико неће доћи да разори нашу државу и да овде направи хаос. Хоћемо да користимо природне ресурсе које имамо, јер хоћемо да живимо боље, да се развија економија, да се настави са индустријализацијом Србије, хоћемо да се овде производе електричне батерије и електрична возила", истакао је Вучевић.

Оценио је да је литијум геополитичка предност за Србију, јер како је навео, није исто причати са Србијом без и са литијумом.

“Желим да пошаљем јасну поруку грађанима Србије. Нико нас овде не уцењује, не притиска, не поткупљује, не подмићује. Напротив, коришћењем ових природних ресурса, ми чувамо нашу слободу и независност, тиме што ово користимо или што ћемо користити ако донесемо такву одлуку”, рекао је он.

Да би се наставило истраживање и евентуална експлоатација литијума и других руда минерала, неопходно је да добијемо гаранције да ће бити примењене највише могуће мере заштите, пре свега здравља људи и животне средине, каже Вучевић.

" То је услов свих услова, изнад економије, изнад математике. Без такве гаранције, а те гаранције може потврдити само струка, а не неко ко нема појма о томе, него мисли да је он Богом дан да прича о литијуму или о нечем другоме, а не зна ништа о томе. То не могу прихватити као релевантно", рекао је он.

Као посебно важно је навео да Србија инсистира да нема извоза сировине, него производње у Србији и да жели да има ланац од експлоатације до производње.

“Нећемо да се узима сировина па да се иде у неку другу државу да се тамо праве батерије или електрична возила. Ми желимо да та производња буде директно организована у Србији”, нагласио је Вучевић.

Оценио је да ће то бити препород Јадарске области и целе Србије.

Пољска се спрема за рат

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА