Најновије

Бошко Обрадовић: Опозиција је извршила колективно самоубиство, нећу се кандидовати за председника Двери

Некадашњи лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је у интервјуу за Нову да се на предстојећој скупштини те оргнизације неће кандидовати за председника, али да остаје активан и да ће дати максималну подршку новом руководству. Обрадовић је у интервјуу говорио и о локалним изборима у Чачку који још увек нису завршени, те о литијуму, али и опозиционој сцени у Србији за коју каже да је "извршила колективно самоубиство".

Више од месец дана после избора траје недоумица ко је победио на изборима у Чачку. О чему се ради, ко је победник и ко ће формирати власт?

Локални избори у Чачку су једини још увек незавршен изборни процес од 2. јуна у читавој Србији, и то много говори. Увидом у бирачки материјал са сва 104 бирачка места потврдили смо наше резултате од изборне ноћи да је СНС, заједно са својих девет коалиционих партнера, изгубила већину у Чачку. Наш увид пратили су запослени у Градској управи који су контролисали све што смо утврдили и о томе направили службене белешке које до дана данашњег нису достављене Изборној комисији. Уместо тога владајућа већина у Изборној комисији је противзаконито извршила преглед пет бирачких места по узорку и то прогласила извештајем са увида у бирачки материјал уместо званичног извештаја са сва 104 бирачка места. Сада је све на томе да ли ће Виши суд стати на страну овог безакоња и потврдити лажне изборне резултате или ће натерати изборну комисију да добави службене белешке са нашег увида и омогући да се сазна истина о правим изборним резултатима по којима је опозиција победник локалних избора у Чачку.

Напредњаци су објавили да су имали већину, али је део опозиције кандидовао Ивана Ћаловића за градоначелника. Шта се тиме може постићи?

Одлазећи градоначелник Чачка Милун Тодоровић је у изборној ноћи прогласио победу са 53, 3% освојених гласова, да би после 24 сата ћутања Изборна комисија изашла са првим резултатима по којима је владајућа коалиција освојила 50, 25% гласова, дакле 3% мање од резултата напредњачког изборног штаба. Зато смо и тражили увид у комплетан бирачки материјал јер смо посумњали и у овај прелиминарни резултат Изборне комисије. Јасно је да су у тих 24 сата штеловани изборни резултати како би се напредњачки пораз претворио у победу. Ми не прихватамо те намештене резултате и тражимо да власт призна изборни пораз и мирно се повуче. Да бисмо показали максимално јединство, озбиљност и спремност на формирање нове владајуће већине након смене актуелне власти, пет опозиционих изборних листи су се удружиле и договориле око заједничког кандидата за новог градоначелника Чачка. То је угледни чачански адвокат Иван Ћаловић који је као носилац изборне листе Групе грађана „Истина и
част” остварио најбољи резултат у опозицији. То је само почетак представљања наших заједничких кадрова за највише функције у будућој локалној власти, јер свих пет листа има велики број часних и стручних људи који никада нису били на власти и могу преусмерити град у једном много бољем правцу него што се креће под садашњој бахатом, нестручном и корумпираном напредњачком влашћу.

Како се борити у ситуацији када тврдите да они немају већину, а истовремено проглашавају победу?

Морате најпре урадити све институционалним путем и близу смо да искористимо све правне лекове који су нам стајали на располагању. Ако институције затаје односно стану на страну изборне крађе и неправде, онда морамо другим путем, ван институција и уз помоћ грађана. И о томе, као и о свему другом, заједнички ћемо се договорити у оквирима Удружене чачанске опозиције.

Верујете ли да ће доћи до нових избора у вашем граду или ће СНС имати пун мандат?

Мислим да ће напредњаци веома тешко формирати нови сазив локалног парламента на основу покрадених избора и надам се да никада више неће владати Чачком. И сада су изгубили, а на новим изборима би изгубили још убедљивије јер је већина Чачана одавно против ове власти. На нама из опозиције, али и грађанима који више неће да трпе овакву власт је да више не пристајемо на лоповлук и понижавање и максимално убрзамо њихов одлазак. Да кренемо из Чачка и Ниша, па да идемо ка Београду и републичком нивоу
власти.

Како би опозиција требало да организујете рад у наредном периоду имајући у виду да је остварен реално лош резултат на претходним изборима?

Реално, опозиција је извршила колективно политичко самоубиство. Апсолутно најгора ствар коју је опозиција могла да уради је да се подели око изласка на изборе или бојкота. Да није било тога власт би изгубила на локалним изборима у најмање 10 највећих градова и општина у Србији и политичке промене би већ увелико кренуле. Овако је урађено управо оно што је једино могло одржати СНС на власти у Београду и другим великим градовима – поделе унутар опозиције, хаос у главама опозиционих бирача, апатија… Захваљујући локалној слози и одбацивању савета посвађаних београдских лидера опозиције, Чачак и Ниш су избегли судбину других великих градова и победили СНС на локалним изборима. Сада траје огорчени покушај власти да се те две једине победе опозиције униште да не би биле семе слободе и промена у Србији.

За септембар је најављена ванредна Скупштина Двери на којој ће се бирати ново руководство. Хоћете ли се поново кандидовати за место председника?

Не, нећу се кандидовати, иако су Двери Чачак оствариле један од најбољих изборних резултата у Српском покрету Двери. Можда самостално освојених 6% на изборима делује мало, али то се тако чини само некоме ко никада није излазио самостално на изборе. Довољно је да паралелно наведем пример да су на локалним изборима у Чачку исти проценат освојиле и две опозиционе коалиције које је чинило по шест и четири странке. Мислим да је будућност Двери у самосталном развоју на примеру Чачка: спој младости и
искуства, одличан програм, конкретна решења, креативна кампања, константно директно присуство међу грађанима и на улици и на друштвеним мрежама, квалитетни кандидати… Остајем активан и даћу максималну подршку новом руководству Двери. Наша политичка идеја је данас једна од најпопуларнијих у Европи и свету и наше време мора доћи и у Србији. Верујем и да ћу се вратити републичкој политици кад завршимо посао у Чачку и први у Србији сменимо ову катастрофалну власт.

Верујете ли да ће на јесен бити организовани велики протести против Рио Тинта због најаве да ће се копати литијум?

Осећа се у народу да случај „Рио тинто” постаје питање од највишег политичког значаја и нека врста симбола новог покрета отпора у нашем друштву. То је постало питање да ли смо држава или колонија, да ли имамо право на здраву животну средину или ћемо служити као депонија страних мултинационалних компанија. Исти је принцип по коме ова власт даје све странцима да би задржала њихову подршку за очување власти – од предаје Косова и Метохије преко субвенционисања страних уместо домаћих фирми до „Рио тинта” и распродаје наших природних ресурса, али се лако може десити да све друго што је до сада некако пролазило сада им се олупа о главу управо на овом случају. Близу смо велике побуне у народу.

Очекујете ли да да нови избори буду тек за три године или ће се власт одлучити за изборе, ипак, раније?

То зависи од Вучићевих калкулација. Оно што је сигурно да подршка владајућој странци пада и да је сада кључно да ли у опозицији има снаге и памети да се направи озбиљан блок за промене. Вероватно тешко са старим лидерима који држе монопол на опозиционо деловање, али је могуће са неким новим лидерима опозиције који морају доћи после погрешних одлука досадашњих лидера, рачунајући и мене. Ја сам преузео свој део одговорности.

Да нисам то учинио у том тренутку, данас не бисмо разговарали! Први интервју Трампа након атентата: Ево шта му је спасило живот!

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА