Најновије

Судија на Флориди одбацила тужбу против Трампа у случају о незаконитом чувању поверљивих докумената

Одлука је донета током првог дана Републичке националне конвенције и након покушаја атентата на бившег председника током викенда.

Судија на Флориди која је надгледала суђење против Доналда Трампа у случају о поверљивим документима одбацила је у понедељак случај против бившег америчког председника на основу тога што је именовање и финансирање специјалног тужиоца Џека Смита било незаконито.

Против Трампа је у тој америчког држави вођен процес због наводно незаконитог чувања поверљивих докумената у својој кући у Мар-а-Лагу.

Судија Ејлин Кенон, коју је Трамп номиновао, у својој одлуци на 93 странице је написала да је Смитово именовање "незаконито", пошто га је на ту позицију поставио амерички министар правде Мерик Гарланд, а не председник и Сенат.

"Ниједан од статута који се наводи као правни ауторитет за именовање не даје министру широка овлашћења за именовање нижег службеника нити му даје право да именује савезног службеника са врстом тужилачке моћи коју има специјални тужилац Смит", написала је Кенон.

Одлука је донета током првог дана Републичке националне конвенције и након покушаја атентата на бившег председника током викенда, али и неколико недеља након што је Врховни суд саопштио да председник има имунитет за службена дела, преноси "Гардијан".

Трампов тим је тврдио да је бивши председник жртва селективног кривичног гоњења и да је на мети демократа док покушава да освоји други мандат у Белој кући.

БОЦАН ХЕРЧЕНКО:Приштинске власти величају нацистичке колаборационисте

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА