Најновије

ПОКРЕНУЛИ СЕ БРОДОВИ! Заједничка поморска акција Русије и Кине

Бродови Русије и Кине изводе заједничку обуку снага ПВО и противподморничке вежбе уз ангажовање кинеске морнаричке авијације, а у маневре су укључене руске корвете „Громки“ и „Резкиј“, најновији брод пројекта 20380, који је пребачен у Пацифичку флоту у септембру прошле године.

Вежбе „Поморска сарадња -2024“ одржавају се према годишњем плану и билатералном споразуму, а ти маневри имају за циљ да покажу одлучност и способност војске у заједничком суочавању са претњама поморској безбедности и очувању глобалног и регионалног мира и стабилности.
Заједничке војне вежбе руске и кинеске морнарице, које се одржавају на југу Кине, говоре о томе да Москва и Пекинг активно јачају стратешку сарадњу у сфери безбедности, а у сенци НАТО покушаја да се учврсти у Азијско-пацифичком региону, кажу руски експерти„Русија и Кина редовно изводе војне вежбе и на копну, у ваздуху и на мору. Такве вежбе се практично одвијају два или три пута годишње. Ово сада су поморске вежбe. На њима учествују две корвете руске Тихоокеанске флоте и кинески бродови. Шта укључује сценарио ових вежби? Као прво, заједничко маневрисање на мору. Односно, посаде ових бродова морају да разумеју међусобне сигналепоморским сигналним заставама, јер на мору, на одређеном растојању није увек могуће чути шта се говори телефоном или радио везом...“, каже руски војни експерт, пуковник у пензији Виктор Литовкин.

Посаде двеју земаља учествују у обуци спасавања на мору, увежбавају танкирање горива са једног брода на други, достављање свеже воде и тако даље, додао је Литовкин.

„Заједничко одбијање ваздушних напада такође је веома важно. Jасно је да током оваквих вежби долази до размене навигационог искуства и размене искустава у одређеним ситуацијама - пожар на броду, поплава на броду, квар једног или другог мотора и тако даље. Проблема са водом може бити много, али морамо бити у стању да се носимо са њима и да помогнемо једни другима“, каже Литовкин.

Према његовим речима, веома је важно да се такви задаци увежбавају између бродова једне земље, али и између бродова различитих земаља, укључујући Русију и Кину, али и друге земље.

Русија и Кина – леђа уз леђа

Заједничке војне вежбе Русије и Кине су важне и у сфери безбедности, у контексту покушаја НАТО-а да се учврсти у Азијско-пацифичком региону, истиче Литовкин.

„Русија и Кина нису савезници у буквалном смислу, односно немамо споразум о узајамној помоћи, али имамо уговор о партнерству. Си Ђинпинг је рекао да је наша веза јача од узајамне помоћи. Када Русија и Кина делују заједно у Тихоокеанском региону, то је наговештај да ће радити заједно или што би кинески лидер рекао ‘леђа уз леђа’. Дакле, ово је наговештај да се, чак ни појединачно, Русија и Кина не могу победити“, истиче експерт.

НАТО и његови савезници јачају своје присуство у Азијско-пацифичком региону, што ствара тензије у том региону, а генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је обелоданио да се алијанса залаже за повећање обима заједничких вежби са Јапаном усред безбедносних проблема у Азији и Европи.

„Чињеница је да је НАТО инструмент Сједињених Држава за руковођење Европом, пошто САД претендују на право да глобално контролишу свет. Чули смо Бајдена како каже: ‘Ја управљам земљином куглом, ја контролишем планету’. НАТО, као инструмент Сједињених Држава, такође претендује на супериорност над целим светом и своју глобалну улогу, па стога пружа шапу или, може се рећи, и пипке на Азијско-пацифички регион. Штавише, тамо постоји организација АУКУС, коју чине Велика Британија, Сједињене Државе и Аустралија, а створила је и такав савез у који увлаче Јапан и Јужну Кореју. Покушавају и Индију да увуку тамо, али Индија то категорички одбија и стога НАТО демонстрира да су НАТО и АУКУС у истом вагону, да сарађују заједно. Због тога многе НАТО земље учествују у вежбама са Јапаном, а посебно Немачка, чији су бродови су присутни у Азијско-пацифичком региону, укључујући и у Тихом океану, код обала Аљаске и Сан Франциска“, каже Литовкин.

Руски експерти истичу да актуелне вежбе нису једнократна реакција на самит НАТО-а, већ део система планског јачања војних и војно-техничких веза, на основу којих ће Москва и Пекинг моћи поузданије да бране своје интересе у региону где алијанса јача своје присуство.
Стручњаци прецизирају да је стратешко пратнерство Русије и Кине такође значајан инструмент за обуздавање Сједињених Држава, које не крију намере да додатно заоштре ситуацију око Кине снабдевањем Тајвана савременим наоружањем.

Кина и Русија сада демонстрирају свој заједнички потенцијал како би спречиле западни блок да предузме даље кораке ка ескалацији ситуације у области Тајвана и у Јужном кинеском мору.

Експерти констатују да се сада ситуација драматично променила, јер у свету делује неколико центара моћи, а један од њих су Кина и Русија, које се противе агресивним намерама САД да диктирају своје услове у значајним регионима. Стога су вежбе као што је „Поморска сарадња – 2024“ актуелније него икад.

Сједињене Државе покушавају да сатанизују Кину

Заједничке вежбе Русије и Кине одржавају се неколико дана након што је НАТО назвао Пекинг „главним омогућивачем руског рата у Украјини“, што је кинеска страна оштро негирала, и након што је Кина на самиту НАТО-а у Вашингтону означена као „спољна претња“. Осим тога, у завршној декларацији самита, Пекинг је позван да прекине пружање материјалне и политичке подршке Москви у спровођењу специјалне војне операције, укључујући заустављање извоза робе двоструке намене у Русију, а амерички председник Џо Бајден је чак запретио, рекавши да ће Пекинг морати да плати „одговарајућу цену“ за своје поступке.

„Као прво, нема никаквих доказа да нам Кина пружа материјалну помоћ у спровођењу специјалне војне операције. Генерално, Кина не подржава директно руску специјалну операцију, већ се држи неутралне позиције. Заинтересована је за то да на територији Украјине завлада мир и да Русија и Украјина склопе мировни споразум на дипломатској основи. А, то што Бајден каже да Кина подржава Русију у овој операцији је лаж. То је покушај Сједињених Држава да демонизују Кину и да их ставе у неповољан положај, на шта је кинеско руководство више пута дало аргументован и чврст одговор“, истиче Литовкин.

Иначе, очекује се да ће ови маневри додатно продубити свеобухватно стратешко партнерство између Русије и Кине, као и координацију оружаних снага.

НЕШТО СЕ КРУПНО СПРЕМА! Зеленски донео радикалну одлуку

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА