Најновије

Медведев: Дешавања у Југославији и бомбардовање Београда су нам отворили очи по питању НАТО-а

Напад на Београд био је кршење међународног права, тако да смо одагнали илузије да би улазак у НАТО допринео јачању колективне безбедности, поручио је бивши председник Русије.

НАТО агресија и догађаји у Југославији били су кршење међународног права, које нам је отворило очи, рекао је за "Аргументи и факти" заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

На питање да ли је Запад икада озбиљно разматрао улазак Русије у НАТО, Медведев је одговорио да је након распада СССР-а, Русија "наставила курс ка зближавању са Западом", те да је улазак Русије у Алијансу могао да буде један од сценарија потенцијалног развој догађаја. 

"Радило се о томе да се пронађе прилика да се избегне подела Европе на супротстављене војне блокове, да се превазиђу последице хладног рата и да се пронађе заједничка идеја као основа за јачање колективне безбедности. Шанса је тада изгубљена. А дешавања у Југославији и бомбардовање Београда уз кршење свих норми међународног права коначно су развејали некадашње илузије", објаснио је бивши председник Русије.

Ипак, то можда и није било оно што је једино стајало на путу уласка у Алијансу.

"Искрено, мислим да ми, као наследници СССР-а, ни деведесетих година не бисмо били примљени у Алијансу. Страшно, опасно: на крају крајева, велика, додуше ослабљена, сила, огромна, но непредвидива земља... Али да се Русија распала на седам-осам делова, па да се одрекла и нуклеарног оружја, онда би нас примили са превеликим задовољством", закључио је Медведев.

ПУТИНОВА ПОРУКА: Овако нешто нико није очекивао, дигитално?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА