Најновије

НАМЕРНИ ПРОПУСТИ: Све што је претходило нападу на Трампа

Слаба координација Тајне службе и полиције, још се не зна Круксов мотив.

Америчка Тајна служба, задужена за безбедност садашњег и бивших председника САД, као и председничких кандидата, изразила је подршку локалним полицијским службама у Пенсилванији усред критика на рачун мера предострожности на скупу у Батлеру, где је извршен атентат на бившег председника Доналда Трампа, који је преживео стицајем срећних околности.

Како наводи „Глас Америке”, Тајна служба је била задужена за само место догађаја, док је кров са којег је нападач пуцао, на око 150 метара од места где је Трамп говорио, био у надлежности локалне полиције. Поједини грађани су касније изјавили да су, кад су угледали нападача на крову оближње зграде, били узнемирени и одмах обавестили присутне полицајце и то више од минут пре него што је атентатор Томас Метју Крукс почео да пуца, након чега је ликвидиран.

Федерални истражни биро (ФБИ) је саопштио да су његови стручњаци успешно приступили Круксовом телефону и да настављају да анализирају његове електронске уређаје. До сада су због атентата обављени разговори са око сто људи. Би-Би-Си је, после детаљне анализе, поставио неколико питања на која би Тајна служба морала да одговори јавности.

Прво је, наравно, зашто кров зграде на којем је био нападач, а која доминира простором, није био обезбеђен. Линија погледа с крова до бине морала је да буде блокирана. То је „један од основних елемената обезбеђивања лица места, нарочито за локацију која се налази изван круга и углавном је неконтролисана”, тврди за Си-Ен-Ен бивши заменик директора ФБИ Ендру Макејб.

Друго питање је да ли су упозорења грађана дата полицији о наоружаном човеку на крову прослеђена задуженима за непосредну безбедност Трампа. Битно је разјаснити и да ли се Тајна служба превише ослањала на локалну полицију и да ли је било довољно припадника обезбеђења? И на крају. Да ли је Трамп одведен са бине довољно брзо?

Агенти који су штитили Трампа добили су похвале, али да ли су били довољно брзи приликом пребацивања бившег председника у возило. На снимку инцидента види се како они брзо формирају штит око њега непосредно после испаљених хитаца, али су потом деловали као да су застали док Трамп тражи да покупи ципеле.

Ветеран Тајне службе Џефри Џејмс рекао је за „Њујорк тајмс” да он не би чекао. „Да сам ја био тамо, нема шансе. Идемо, и идемо сместа”, рекао је он и додао: „Да сам тамо био ја, купио бих му нови пар ципела.”

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) и Одељење за унутрашњу безбедност (ДХС) упозорили су на могућу одмазду за атентат на Трампа, наводећи да насилни екстремисти „могу да покушају да предузму накнадне или узвратне акте насиља” као одговор на покушај убиства председничког кандидата републиканаца. Ове агенције наводе да је Томас Метју Крукс (20), који је ранио Трампа у уво и убио једног његовог присталицу, а двоје ранио, имао импровизоване експлозивне направе у свом аутомобилу, као и у кући. Власти још нису утврдиле који је био Круксов мотив за напад.

ПУТИНОВА ПОРУКА: Овако нешто нико није очекивао, дигитално?

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА