Најновије

Вучић: У петак ћу разговарати са Шолцом у Београду, не потписујем ништа у вези са литијумом

Председник Србије је рекао да су противници копања литијума против и "брзе пруге до Ниша, фонтане на Славији, Београда на води, увек су против апсолутно свега"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у петак у Београду разговарати са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

"У петак ујутру ћу имати билатерални састанак са Шолцом у Београду на којем ће бити речи о европском путу, политичким односима, КиМ и региону, као и развоју наше економије, агенди раста и приближавању европском тржишту", рекао је он и додао да ће потписати меморандум о разумевању у вези са минералним сировинама.

Додао је да долазе и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович, председница Европске банке за обнову и развој, председници КФW-а, Италијанске развојне банке и оно што је изненађење - главни шеф "Мерцедес-бенца".

"Очекујемо са једне стране потписивање меморандума о разумевању око минералних сировина, везаних за један општи генерални оквир, који ће потписати Министарство енергетике заједно са ЕУ. Оно што је за нас важно је да све ове институције које сам вам поменуо, заједно са представницима наше владе, да се потпише заједничка жеља о једном вредносном ланцу који треба да се формира у Србији - од литијума, литијумских батерија, привлачења додатних инвеститора, до електричних аутомобила, где очекујемо њихову помоћ за производњу да дођу у Србију, што би значило квантни скок Србије унапред, много више новца и много више богатства на наше грађане", навео је Вучић. 

Вучић је рекао да ће данас на самиту Европске политичке заједнице у Лондону имати више важних билатералних састанака - са француским председником Емануелом Макроном, председником холандске владе Диком Шуфом, Швајцарцима, као и са појединцима из региона.

Рекао је и да очекује да главна тема самита у Лондону буде Украјина, будући да долази и Владимир Зеленски.

"Да покажу да неће да попусте, да покажу јединство. Неки од нас ће да ћуте и гледају на све то и чекају неку вест", рекао је Вучић.

О копању литијума у Србији

Демантовао је информације да се потписује било шта што је у вези са копањем литијума и додао да је "Рио Тинто" у Србију довела претходна власт 2001. године.

"Рио Тинто у Србију 2001. године је довела претходна власт, 2004. су донели прве законске одлуке и подзаконске акте. 2006. они мењају Закон о рударству и укинули јавне набавке већ онај ко проводи истражна права ради и експлоатацију", рекао је Вучић новинарима у Лондону.

Додао је да они који су противници копања литијума су против и "брзе пруге до Ниша, фонтане на Славији, Београда на води, увек су против апсолутно свега".

Истакао је да је два пута заредом победио на изборима и да се то скоро неће поновити у Србији, те да би сада то било још убедљивије. 

"Постављам питање зашто ово радим. Народ не бира политичаре да доносе одлуке које се свима свиђају, него да доносе одлуке које су дугорочном интересу народа, под условом да обезбедимо пуну заштиту животне средине - да би људи могли нормално да дишу, нормалну воду да пију, нормално да живе на својим огњиштима", рекао је они додао да је то дуготрајан процес, и до четири године.

Истакао је да Србија мора да се бори да што већи део сировине процентуално остане у нашој земљи.

"Рекао сам и нашим партнерима на западу - може мали део да иде у сировине, а батерије морају да буду произведене у Србији, па батерију да извозите коју год хоћете. А кад ми имамо батерију, онда нам је то више од 55% вредности произведеног аутомобила, онда ће сви хтети да дођу у Србију да производе аутомобиле. Јер тад нема додатне царине за извоз на тржиште ЕУ. То је један велики замајац за развој Србије", навео је председник. 

Говорећи о ситуацији у породилишту "Народни фронт" у Београду, Вучић је рекао  да ће до суботе ујутру све климе радити, као и да следеће године почиње изградња потпуно нове болнице.

"Када сам видео ту вест одмах сам позвао министра здравља Златибора Лончара и рекао да се проблем реши. Рекао сам му, позови мајсторе, купите те климе, не интересују ме процедуре, завршите у року дан, два, три. И ево сада видите, може. У суботу 100 одсто ће све да ради, свака просторија ће да има климу", рекао је председник.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА