Најновије

Амбасада Русије у БиХ: Антидејтонске и лицемерне изјаве амбасадора Управног одбора ПИК-а

Поједини амбасадори Управног одбора Савета за спровођење мировног споразума (ПИК) поново су изашли са антидејтонском и лицемерном изјавом у вези са законима који су усвојени у Републици Српској, речено је Срни из Амбасаде Русије у Сарајеву.

"Још једанпут наглашавамо да је лицемерно кривити некога за кршење Дејтона ако сам носиш терет кривице", истакли су из Амбасаде Русије у БиХ, након што су амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а оптужили Српску да узурпира надлежности Централне изборне комисије БиХ објављивањем Изборног закона Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи у "Службеном гласнику Српске".
Из Амбасаде Русије су истакли да признање Кристијана Шмита као легитимног високог представника од амбасадора Управног одбора ПИК-а представља грубо кршење мировног споразума.

"У изјави (амбасадора УО ПИК-а) се каже да нико од локалних и међународних актера не прети Републици Српској. А, бројне санкције – зар нису то претње? А, застрашивања и уцене, које се понављају, као и економски притисак – зар нису то претње? А, покушаји организације 'обојене револуције' – зар нису то претње", питају из Амбасаде Русије и додају:
"Ево елоквентне реченице из текста изјаве: Међународна заједница има све неопходне алате за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и мултиетничког карактера земље – можда путем етничких чишћења? Или, можда, путем отварања БиХ за неконтролисану миграцију".

По свему судећи, истакли су из Амбасаде Русије, планирано је да суверенитет и територијални интегритет штите посредством Уставног суда, Суда БиХ, Тужилаштва и других агенција за спровођење закона.

"Канцеларија високог представника тврди да је написала више од 300 закона за европске интеграције БиХ. Ти закони су усвојени посредством Парламентарне скупштине БиХ. Логично је претпоставити да је и парламент коришћен као 'инструмент'. Ако међународна заједница користи највиша државна тела као 'инструмент', онда о каквом суверенитету БиХ се ради уопште? Међутим, апсолутно је јасно да управо такав 'суверенитет' одговара интересима протекторатске неоколонијалистичке 'међународне заједнице'", нагласили су из Амбасаде Русије.
Истакли су да је све што се тиче уређења БиХ, права и обавеза заједничких институција и ентитета, од којих је састављена БиХ, написано у Уставу и осталим анексима мировног споразума.

"Улога међународне заједнице није у менторском понављању реченица, које се тумаче једнострано, већ у подршци политичким снагама које су на челу конститутивних народа, као и другим политичким субјектим у БиХ да успоставе конструктиван дијалог по питањима која изазивају различито тумачење и интерпретацију. Снагу и унутрашњу стабилност БиХ, као и њене даље перспективе ће одређивати мудрост и спремност политичара, интелектуалаца и друштва да дођу до узајамно прихватљивих компромисних решења. Дејтонски споразум даје такву могућност. А даље све зависи пре свега од самих Бошњака, Срба и Хрвата, као и других, свих грађана БиХ", закључили су из Амбасаде Русије у БиХ.

ХАШКА ПРЕСУДА ПОТВРДИЛА! Албанија коришћена као "продужена рука" деловања ОВК

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА