Најновије

ХАШКА ПРЕСУДА ПОТВРДИЛА! Албанија коришћена као "продужена рука" деловања ОВК

У пресуди Шаљи може се тражити и веза са случајем "жуте куће" и трговине органима убијених Срба, објашњава адвокат Зоран Живановић.

На територији Албаније постојао је логор Кукеш, у некадашњој фабрици метала, који је тзв. Ослободилачка војска Косова користила за мучење заробљеника. То значи да, сада и званично, знамо да је суседна држава практично била учесник у рату на КиМ, да је подржавала терористичку формацију, на шта је Београд указивао небројено пута.

Ово јасно показује првостепена пресуда некадашњем припаднику тзв. ОВК Пјетеру Шаљи, који је пред Специјализованим судом за злочине на Косову и Метохији осуђен на 18 година затвора за ратне злочине произвољног лишавања слободе, мучења и убиства у Кукешу, што је прва судска одлука која потврђује да је територија Албаније коришћена као "продужена рука" деловања ОВК.

Он је, наводи се у пресуди, лично допринео као учесник у удруженом злочиначком подухвату у ком су учествовали и други припадници тзв. ОВК, приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999.

"Штаб ОВК налазио се у тој фабрици, која је коришћена у разне сврхе, на пример, за регрутовање, мобилизацију и логистику. Неки припадници ОВК фабрику су користили и као место у ком су затварали, саслушавали и злостављали лица за која су сматрали да сарађују са српским властима, да су повезана са њима или их подржавају, односно лица за која су мислили да недовољно подржавају ОВК. Жртве су углавном били косовски Албанци, који су страдали од руку других косовских Албанаца. Укупан број људи који су у том периоду држани у заточеништву није познат, али се процењује да их је било око 40, а међу њима су биле и најмање три жене. Један затвореник преминуо је од последица рањавања, пошто му је ускраћена адекватна медицинска помоћ ", закључило је судско веће.

Адвокат Зоран Живановић објаснио је за "Новости" да је последица ове пресуде, под условом да она буде и правоснажна, потврда да је тај логор на северу Албаније постојао.

"То не повлачи директну одговорност Албаније, јер сада у међународном праву нема одговорности државе, као што је било после Нирнбрершког процеса у случају Немачке, али индиректно и повлачи, јер је пропуст Албаније што није контролисала шта се дешава на њеној територији и дозволила да постоји логор. Такође, људи који су били у Кукешу могу да траже материјалну одговорност Албаније и одштету", објаснио је Живановић.

У пресуди Шаљи може се тражити и веза са случајем "жуте куће" и трговине органима убијених Срба, иако се то не помиње у оптужници. Управо у извештају известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини органима, што је и документ на основу којег је основан Специјализовани суд, помиње се Кукеш, као једно од сумњивих места.

"Мала група команданата ОВК је наводно наредила и надгледала вишеструке испоруке цивила од јула 1999. до средине 2000. године. Већина ових заробљеника отети су из покрајинских области јужног Косова и доведени у Албанију. За разлику од оних који су држани у Кукешу, заробљеници доведени у Рипе били су претежно етнички Срби", описао је Марти.

Он је указао да је Влада Албаније саопштила да на њеној територији нема сахрањених тела преминулих особа у вези са сукобом на Косову, а да их никада није ни било, а "случај Кукеш доказује да је ова тврдња очигледно неистинита".

Такође је истакао да Тирана није желела да одговори на молбе из Србије око утврђивања места гробница за које постоје сателитски снимци и да су га "истражитељи ЕУЛЕКС-а обавестили да је ниво сарадње албанских власти - нула".

Одговор из Тиране је, после неколико месеци од захтева за међународну правну помоћ у вези са Кукешом био да су "истраге одложене природном катастрофом"!

"Други међународни званичници потврдили су да Албанија никада није дозволила ексхумације на својој територији: "Није било рата овде, тако да нема гробова за тражење", подвукао је Марти.

Но, пресуда Шаљи демантовала је Албанце, али и даље остаје недоумица хоће ли се "жута кућа" наћи у некој од оптужница.

"Постоји доста доказа у истрази Мартија, постоје искази сведока који су довозили и транспортовали људе. Пронађени су и материјални докази, ампуле, инјекције, шприцеви који указују да је у тој кући било операција вађења органа. Али је сада питање да ли могу да нађу окривљеног који је био у "жутој кући", као што су доказали да је Шаља био у Кукешу", истакао је Живановић и додао да је вероватно тачна прича да су материјали докази у међувремену уништени, али да се, ако буде воље, случај може покренути на основу изјава сведока, или оних који су добили органе, јер из здравствених разлога морају знати коме су припадали, али је то далеко тежи начин за подизање оптужнице.

Потпредседник Владе Александар Вулин рекао је да остаје без одговора одакле на територији Албаније у Кукешу логор ОВК и да ли је неко из државе Албаније и НАТО снага одговоран за то и да ли ће одговарати:

"А за оне који су заборавили, близу Кукеша је некажњено постојала "жута кућа". Само да не заборавимо ми Срби, сви остали већ јесу", поручио је Вулин.

ФСБ ПРИВЕЛА РУСКИЊУ У ДОЊЕЦКУ! Планирала да запали зграду суда

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА