Најновије

„Ненадокнадива штета за живот и здравље људи“: Несторовић тражи да се заустави пројекат „Јадар“

Посланичка група Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић затражила је данас од Уставног суда да по хитној процедури прогласи неуставном и незаконитом Уредбу Владе Србије, донету 16. јула 2024. године, у циљу „оживљавања“ Просторног плана подручја посебне намене за реализацију експлоатације и прераде минерала јадарит „Јадар“.

Због опасности од настанка ненадокнадиве штете за живот и здравље људи и животну средину, од Суда је затражено да донесе привремену меру којом би се забранила примена спорне Уредбе, наводи се у саопштењу.

Као разлози за доношење наведених одлука, наведено је да је доношење спорне Уредбе учињено по хитној процедури, на начин који споран и код нас никада није коришћен. Том приликом, поред Устава и других прописа, прекршен је и Закон о планском систему Републике Србије.

Такође, у саопштењу је истакнуто и непостојање Стратегије управљања минералним и другим геолошким ресурсима Републике Србије (одредба члана 12. Закона о рударству и геолошким истраживањима), јер је, како се наводи,Министарство рударства и енергетике, према речима министарке Хандановић, тек 18. марта 2024. године отпочело са њеном израдом. Претходно усвајање те Стратегије, од стране Народне скупштине, нужан је предуслов за поступање Владе РС, обзиром да се Уредбе које се тичу те материје могу доносити само на бази Стратегије и Акционог плана - који такође не постоји.

За последње четири године, од доношења Уредбе са Просторним планом, променили су се прописи, прихваћени су светски стандарди за заштиту здравља људи и природне средине, наводе из ове посланичке групе.

„С обзиром да Посланичка група није учествовала у доношењу Уредбе из 2020. године, као заинтересовано лице жели да учествује у доношењу и примени прописа везаних за рударење. Поред тога, ЕУ је 11.04.2024. године објавила УРЕДБУ 2024/1252 о успостављању оквира за осигуравање сигурног и одрживог снабдевања критичним сировинама (литијума, бора, кобалта, волфрама итд.), која је постала обавезујућа за чланице ЕУ, али и за земље које прихвате одредбе те Уредбе. Управо полазећи од постигнутих претходних нејавних договора из Њујорка, сутра у Београд стиже делегација ЕУ и Немачке, са којима ће се највероватније озваничити сагласност Србије да све своје критичне сировине стави под контролу ЕУ, односно Немачке“, закључује се у саопштењу.

СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ВРШЕ ЗЛОЧИНЕ У ХАРКОВСКОЈ ОБЛАСТИ! Жртве сексуалног насиља идентификовале Французе

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА