Најновије

Руски сенатор: Америка врши притисак – ЕУ би могла да се претвори у други НАТО

Актуелна америчка администрација подстиче земље Европске уније да формирају „други НАТО“, изјавио је потпредседник Савета Федерације Русије Константин Косачов.

„Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће, уколико поново буде изабрана на ту дужност, предложити да се ЕУ претвори у 'одбрамбени савез'. Природа те изјаве шефице ЕК не забрињава само због тога што она превазилази сопствена овлашћења као званичник ЕУ. У сваком случају она, као шеф Комисије ЕУ, нема право да трансформише ЕУ из организације регионалне економске интеграције у 'одбрамбени савез'. Много је опасније то што државе чланице никако не реагују на такве изјаве. То индиректно указује на политички захтев већине европских држава да се ЕУ претвори у НАТО 2.0“, навео је Косачов на Телеграму.

Он је подсетио да је ЕУ примарно формирана као европска заједница за угаљ и челик, што је требало и да остане „да није било идеологије трансатлантизма коју пропагирају САД“.

„Сада 'атлантисти' очигледно врше притисак на 'евроскептике'. На крају имамо оно што имамо. Де јуре, ЕУ остаје организација за економску интеграцију. Де факто, бриселски званичници под притиском садашње америчке администрације подстичу државе чланице да формирају НАТО 2.0. То сигурно неће повећати безбедност ни у Европи ни свету. Тужно искуство 75-годишњег постојања НАТО је најбоља потврда тога“, закључио је Косачов.

Актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас је у Европском парламенту изабрана за нови петогодишњи мандат на тој функцији. Она је у обраћању пре тога обећала да ће покренути пројекте одбране ЕУ, укључујући ваздушни штит, као и да неће одустати од зелене политике. Фон дел Лајен је предложила нову климатску политику и фокус на изградњи истинске европске одбрамбене уније.

Орбан позвао ЕУ да обнови дипломатске канале с Русијом

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА