Најновије

Стејт департмент о тзв. Косову: Тензије са Србијом и укидање динара препрека за инвестиције

Стејт департмент објавио је извештај о пословној клими на тзв. Косову.

Сталне тензије са Србијом, уз мало тржиште и ограничене регионалне интеграције, представљају најзначајније препреке привлачењу страних директних инвестиција (СДИ), констатује Стејт департмент у Извештају о пословној клими на тзв. Косову.

У Извештају се указује и да је рампа Приштине за српску робу довела до конфузије међу увозницима, негативно утицала на стране компаније, а да и поред захтева, приштинска влада није објаснила како је та забрана ублажила безбедносне претње. Критикује се и одлука ЦБК о укидању динара.

"Мало, али растуће домаће тржиште, ограничена регионална интеграција и сталне тензије са Србијом и даље представљају најзначајније препреке привлачењу СДИ. Понекад превртљива економска политика владе Косова, политичко мешање у економију и ограничен јавно-приватни дијалог такође представљају изазове за инвеститоре", стоји у Извештају.

Подсећа се да је Приштина у јуну прошле године, позивајући се на безбедносне бриге, забранила улазак готових производа српског порекла на "Косово".

"Забрана је изазвала значајну конфузију код увозника и негативно утицала на компаније у власништву страних ентитета на Косову због прекида ланца снабдевања. Упркос поновљеним захтевима, косовска влада није дала никакво објашњење како је ова забрана ублажила безбедносне претње. Косовска влада такође није обезбедила административно решење за питања регистрације предузећа која су претила затварањем неколико предузећа и једне медијске куће", стоји у извештају.

Указује се и да је Централна банка тзв. Косова донела измењену Уредбу о готовинском пословању, само месец дана унапред, озбиљно ограничавајући приступ српској финансијској подршци српским и другим етничким мањинским заједницама.

ОБЈАВЉЕНИ ПОРАЖАВАЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ: Не срамимо се, ово је питање живота! Украјинска војска остаје без пешадије!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА