Најновије

ДОНЕТА ПРЕСУДА: Амерички новинар Еван Гершкович осуђен на 16 година затвора у Русији!

Гершкович је ухапшен почетком прошле године, а оптужен је да је у интересу америчке владе прикупио информације о активностима једног од предузећа руског војно-индустријског комплекса.

Новинар "Волстрит џорнала" Еван Гершкович осуђен је данас првостепеном пресудом на 16 година строгог затвора због шпијунаже, јављају руски медији.

"Гершкович Еван је проглашен кривим и изречена му је казна затвора у трајању од 16 година строгог затвора", рекао је судија, јављају РИА Новости.

На ову одлуку, друга страна има право да поднесе жалбу у року од 15 дана, будући да она још није ступила на снагу. 

Изречена казна мања је од оне које је тражило тужилаштво - 18 година строгог затвора.

Гершкович је, подсетимо, ухапшен почетком прошле године. Оптужен је за шпијунажу након што је "поступајући по упутствима САД прикупио информације које представљају државну тајну о активностима једног од предузећа руског војно-индустријског комплекса". Како се касније сазнало, у питању је предузеће "Уралвагонзавод", које производи и поправља тенкове и оклопна возила. Данас, суд је потврдио ову тврдњу и прецизирао да је Гершкович деловао по наредби ЦИА.

Гершкович је своју кривицу све време негирао. Москва, с друге стране, тврди да постоје непобитни докази који указују да он није био обичан новинар, већ шпијун. О овоме је неколико пута говорио и председник Русије Владимир Путин, који је у интервјуу Такеру Карлсону поновио да је новинар "Волстрит џорнала" "ухваћен на лицу места када је примао ове информације" и да се "добијање поверљивих информација у тајности назива шпијунажа".

Еван Гершкович писао је вести о Русији, Украјини и другим земљама бившег СССР-а. Пре него што се придружио "Волстрит џорналу", радио је као дописник за "Франс прес" и "Москву тајмс", а једно време био је и асистент за вести у "Њујорк тајмсу".

ЈЕЗИВА СЛИКА МРТВОГ ТЕРОРИСТЕ: Српска полиција морала да пуца у њега (УЗНЕМИРУЈУЋА ФОТОГРАФИЈА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА