Најновије

Др Несторовић са протеста против "Рио Тинта": То је пут у робовласништво!

Несторовић тврди да ако власт истера пројекат "Јадар", а то, према његовим речима може да се деси само на силу и репресијом, онда можемо да се опростимо и од демократије.

Др Бранимир Несторовић поручио је, са протеста против компаније "Рио Тинто" и пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита "Јадар", испред споменика цару Николају II у близини Председништва, да је ово стварна битка за Србију и кључан моменат.

Иако у овој бици у организацији "Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић" није било више од 50 душа, порука "Не литијуму у Србији, не копању, вађењу, рециклажи и загађењу" - гласно се чула.

Др Несторовић испред Посланичког покрета "Ми снага народа" за наш портал поручио да ће се поред главног циља због којег је скуп и организован, а то је да се спречи штетан и по здравље грађана опасан пројекат - наредних месеци залагати и за идеју "Србија, не у Европску унију".

"Очигледан је колонијалан однос, ако кажу немачки, енглески и амерички амбасадор да је то добро за Србију, ја мислим да је одмах јасно да није добро за нашу земљу и да је реч о чисто једном колонијалном ефекту. Они желе, да уз економски елемент и чињенице да им зато требају сировине, да покажу да су толико моћни, да иако је 90 одсто народа против тога, могу то да изгурају. Данас је ту Олаф Шолц, а ми заборављамо да су пре непуна два месеца управо Немци иницирали Резолуцију о Сребреници ", наводи он за РТ Балкан.

Несторовић тврди да ако власт наметне пројекат "Јадар", а то, према његовим речима може да се деси само на силу и репресијом, онда можемо да се опростимо и од демократије.

"Онда неће бити простора ни за неко политичко деловање и плашим се да улазимо у неку фазу ванинституционалне борбе, што је за свако друштво лоше", рекао је Несторовић.

Каже да ће он и посланици око њега покушати да ту борбу врате у институције, пре свега у Скупштину Србије.

"Надам се да ће парламент одлучивати о овој стратешкој одлуци. Таква одлука се не односи само на компанију Рио Тинто, ту се ради о нашем рудном богатству. Ако ћемо ми своја рудна богатства да поклањамо странцима уз неку минималну надокнаду, где су они ослобођени било какве одговорности, онда немамо шта да очекујемо као држава", додаје Бранимир Несторовић.

Он је подсетио да су на челу њиховог одбора за заштиту животне средине, проф. Ратко Ристић, као и академик проф. др Слободан Вукосавић, председник одбора за енергетику и рударство Академије наука и уметности, веома озбиљни људи.

"Ако те студије изводљивости и то што ће узгред бити приказано, зна се да се то не поштује у пракси. Они ће све то дивно да напишу, али је нама и Јагош Раичевић, некадашњи директор Института Винча и нуклеарни физичар, направио демонстрацију да ће та прашина да лети и захвати огроман део Србије", рекао је он.

"Литијум се екстрахује загрејаном сумпорном киселином, шта ће бити са том киселином и испарењима, то је катастрофално по здравље и по животну околину. То су чисте честице, али још горе, то су и и гасови, тзв. тип 2 аерозагађења. Потпуно уништавају плућа и проузрокују друге респираторне болести", наводи пулмолог.

Др Бранимир Несторовић поставио је питање зашто Србија не експлоатише своје руде.

"Не видим разлог да не буде тако. Приход кинеске компаније Зиђин у Бору годишње је 1,2 милијарде евра, а рудну ренту плаћају 13 милиона евра. То је лоше за ову земљу, јер власници националних корпорација су увек исти, Блекрок и дубока држава, и то је увек пут ове земље у робовласништво", закључује др Несторовић и подсећа да се њихов покрет залаже за Србију у БРИКС-у.

Да подсетимо, Влада Србије донела је уредбу којој је циљ "оживљавање" пре две године "покопаног" плана за долину Јадра, за коју је Посланичка група "Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић" јуче од Уставног суда затражила да је по хитној процедури прогласи неуставном и незаконитом. 

ИЗ САД СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ УКРАЈИНИ! Игри је крај, Кијев да се спреми за скори пораз!

Извор: Рт.рт

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА