Најновије

ХУТИ ОТКРИЛИ СТРОГО ЧУВАНУ ТАЈНУ! Ево какав жестоки арсенал су окренули на Израел и САД!

Јеменска Хути милиција је у новембру 2023. започела герилску кампању заплене бродова, напада ракетама и беспилотним летелицама на трговачке бродове „повезане са Израелом“ и израелску луку Еилат на Црвеном мору.

Хути су драматично ескалирали своје операције против Израела у петак рано ујутро, улетевши великим, експлозивом напуњеним дроном у центар Тел Авива и ударивши га у зграду удаљену 100 метара од америчког конзулата.
Ево шта знамо о потенцијалу дронова јеменске милиције: Хути кажу да је напад у петак извео Јафа, мистериозни нови дрон ултра дугог домета у стилу авиона са могућношћу избегавања радара.

Израелска војска верује да је дрон коришћен у нападу током јутра био унапређени Самад-3 – беспилотна летелица Хути која је дуга 2,8 м, има распон крила 4,5 м, домет од 1.500-1.800 км и максималну брзину од 250 км/х.
Међутим, имајући у виду да је растојање између области северног Јемена и Тел Авива које контролишу Хути веће од 2.000 км, беспилотна летелица коришћена у нападу на Тел Авив је вероватно или надоградња на беспилотну летелицу серије Самад, или неки други модел.

Серија Самад се састоји од читаве линије шпијунских и ударних дронова, укључујући Самад-1 – осматрачку беспилотну летелицу са распоном крила од 3,5 м и дометом од 500 км, и Самад-4 , 3 м дугу ударну беспилотни летелицу са распоном крила од 5 м , домет од 2.000 км+ и носивост од 50 кг, која може укључивати две невођене бомбе на чврстим тачкама испод његових крила.

Хути такође користе беспилотне летелице Камиказа Касеф-1 и Касеф-2К – једноставније, јефтине беспилотне летелице са ниским дометом за које се верује да су преузеле дизајнерске знаке од ХЕСА Абабил и имају бојеву главу од 30 кг.
Беспилотне летелице Касеф серије имају домет од 150-200 км, издржљивост лета од два сата и плафон лета од три км.

Ове беспилотне летелице је интензивно користила милиција за гађање америчких и британских ратних бродова у Црвеном мору последњих месеци.

У категорији ударних беспилотних летелица их допуњује Ва'аед , још једна муниција Хути која лута и која је споља слична иранској Шахед 136 (потоњи је дугачак 3,5 м, распон крила 2,5 м, маса 200 кг, бојева глава од 50 кг и максимална брзина до 185 км/х).

Хути инсистирају да је њихова опрема домаћа, а ирански званичници су такође више пута истицали да јеменска милиција не добија оружје од Исламске Републике.

Уз то, ирански медији нису негирали трансфер технологије оружја Хутима, препуштајући милицији да направи наоружање користећи домаће капацитете.

ПАНИКА НА ЗАПАДУ! Ако Руси нападну Немачку ово ће бити прва мета

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА