Најновије

МАЂАРСКА ОПЕТ ПОКАЗАЛА ЗУБЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ: Осудили Украјину и све је потпуно јасно

Мађарска сматра да је одлука Украјине да забрани испоруке нафте из Русије непријатељска и покренуће то питање 22. јула на састанку Савета ЕУ у Бриселу, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

„Рекли смо украјинским властима да је то несхватљива, неприхватљива и непријатељска одлука са њихове стране. Они су исказали спремност да исправе ту ситуацију, али су напори утихнули негде на пола пута у Украјини“, рекао је Сијарто.
Такође је додао да ће покренути то питање на седници министара спољних послова ЕУ јер је „чудно да земља која тежи ЕУ озбиљно угрожава снабдевање енергијом две земље уније“.

„Одлука Украјине прилично озбиљно угрожава снабдевање Мађарске и Словачке нафтом на дужи рок. Док смо неким привременим одлукама успели да стабилизујемо испоруке, сада је то решено, али та решења неће функционисати ни у средњорочној перспективи“, закључио је Сијарто.

Такође је подсетио да је забрана украјинских власти у вези транзита руске нафте компаније „Лукоил“ преко њихове територије незаконита и због тога што су испоруке сировине преко јужног крака нафтовода „Дружба“ у Мађарску и Словачку изузете од санкција ЕУ.

Он је на крају изразио наду да ће се пронаћи решење за тај проблем.

Сијарто је раније саопштио да је прекинута испорука нафте компаније „Лукоил“ преко Украјине нафтоводом „Дружба“. Министарство привреде Словачке је потврдило да је земља престала да добија нафту од „Лукоила“ јер је Украјина обуставила транзит преко своје територије. Како се наводи, разлог је то што је Украјина уврстила компанију „Лукоил“ на санкциони списак.

У ТОКУ БРУТАЛНЕ АКЦИЈЕ ТЕРОРИСТА ЗАПУЦАО: Погледајте возило мајора лозничке полиције (ФОТО)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА