Најновије

ПАНИКА НА ЗАПАДУ! Ако Руси нападну Немачку ово ће бити прва мета

Министарство одбране Савезне Републике Немачке развија план за распоређивање стотина хиљада војника НАТО на својој територији у случају да рат у Украјини прерасте у транснационални сукоб.

Портпарол Генералштаба Оружаних снага СР Немачке потврдио је у уторак за Њузвик да се на тајном плану "ОПЛАН ДЕУ" (Оператионс план Germany - Операционални план Немачка) стално ради и да се стално ажурира.

- Способност брзог пребацивања великих контингената НАТО трупа на источни бок алијансе у случају погоршања безбедносне ситуације представља централни стуб конвенционалног одвраћања - рекао је портпарол Генералштаба немачких оружаних снага.

Немачки часопис Шпигел сугерисао је прошле недеље да се Берлин спрема да распореди око 800.000 војника и 200.000 возила и да ће то бити учињено како би се на време могло реаговати на ескалацију рата у Украјини.

- Примарни задатак Немачке је да гарантује планирано распоређивање и снабдевање савезничких и немачких снага. У плановима НАТО, неколико стотина хиљада војника мора да добије доследну логистичку и медицинску негу - рекао је портпарол Генералштаба немачких оружаних снага.

Шпигел пише да немачки и НАТО званичници разматрају распоређивање трупа дуж најважнијих путева у Немачкој, посебно 482 километра дугог аутопута А2 који повезује Оберхаузен на северозападу земље и предграђа Берлина на североистоку. Немачки часопис је додао да ће Русија готово сигурно напасти тај аутопут у случају ескалације оружаних сукоба на Старом континенту.

- Планирање не узима у обзир само један аутопут као осу кретања кроз Немачку, већ и многе аутопутеве и савезне аутопутеве. Пример такве осе запад-исток је поменути аутопут А2. ОПЛАН ДЕУ прецизира захтеве за немачке оружане снаге и захтеве које треба да испуне други државни и цивилни субјекти у одбрани као задатак целе владе и целог друштва - рекао је портпарол Генералштаба немачких оружаних снага и додао да не може да коментарише информацију коју је објавио Шпигел.

Портпарол Генералштаба Оружаних снага Немачке рекао је и да се може очекивати да ће непријатељски актери предузети мере за ограничавање мобилности НАТО трупа уколико се буду стално анализирале претње којима би трупе могле бити изложене.

У сажетку ОПЛАН ДЕУ, у који је Њузвик имао увид, пише да је рат у Украјини уздрмао европску безбедносну архитектуру и приморао Немачку да редизајнира своју одбрану и способност да испуни обавезе према НАТО-у.

Немачки званичници су више пута говорили да директан сукоб између НАТО-а и Русије изазива "стварну забринутост".

МАЂАРСКА ОПЕТ ПОКАЗАЛА ЗУБЕ ЦЕЛОМ СВЕТУ: Осудили Украјину и све је потпуно јасно

(Kurir.rs/Јутарњи лист/Newsweek/Пренео: Ђ. М.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА