Најновије

ПОТПУНИ ХАОС ШИРОМ СВЕТА: Обустављени летови, погођене и банке, емитери, хитне службе...

Кварови су пријављени у САД, Шпанији, Немачкој, Аустралији и другим земљама.

Широм света су у току дана пријављене сметње у системима за контролу лета, а према прелиминарним извештајима постоји могућност да је узрок проблема компјутерска грешка.

Како преноси РТ, проблеми су се јавили у САД, Шпанији, Немачкој, Аустралији и другим државама, а власти су биле принуђене да откажу полетања и слетања због забринутости за безбедност.

Сви летови неколико великих америчких авио-компанија – укључујући "Делту", "Јунајтид" и "Американ ерлајнс" обустављени су, а заустављен је и ваздушни саобраћај на аеродрому у главном граду Немачке, Берлину док су и сви аеродроми у Шпанији пријавили "инциденте" због техничких проблема.

Глобалним сајбер прекидом погођен је и амстердамски аеродром Шипол, рекао је портпарол аеодрома који наводи да то утиче на летове од и ка аеродрому, преноси Ројтерс.

Данашњи глобални технички проблем у интернет комуникацији погодио је и Хрватску контролу лета, изјавио је хрватски министар саобраћаја Олег Бутковић.

"Контрола лета има тешкоће, оперативно све ради, али административни програм је у квару. Није сајбер напад у питању, видећемо кад ће се то решити. Није доведено у питање функционирање контроле ваздушног саобраћаја", рекао је Бутковић новинарима.

Низ аустралијских компанија, банака, медија и авиокомпанија пријавило је да су изложени масовном сајбер нападу. И водећа британска железничка компанија упозорила је путнике да очекују сметње због "широко распрострањених ИТ проблема", док "Скај њуз" из истог разлога не емитује програм.

Америчка држава Аљаска саопштила је да су погођене њене службе за хитне случајеве, а такође постоје извештаји о утицају на Лондонску берзу.

Како је пренео Би-Би-Си, Аустралија је посебно тешко погођена, а низ банака, медија и авиокомпанија пријавили су да су изложени масовном ИТ нападу и прекиду комуникација. Летови су отказани на аеродрому у Сиднеју, у супермаркетима је настала хаотична ситуација, а програми ТВ мрежа су поремећени због пада компјутерских система и графике.

Аустралијска надзорна агенција за кибернетичку сигурност саопштила је да нема информација које би упућивале да је реч о хакерском нападу.

"Наше тренутне информације говоре да се овај прекид односи на технички проблем са софтверском платформом треће стране коју користе погођене фирме", навела је аустралијска агенција.

Узрок поремећаја ИТ сектора није јасан, али многи који су погођени повезали су га са Мајкрософт Пи-Си оперативним системима. Компаније као "Џетстар" и "Вирџин ерлајнз" су пријавиле проблем у вези са Мајкрософтом. Тешкоће је регистровао и Гугл.

Такође, постоји опција да је грешка узрокована ажурирањем "Мајкрософтовог" софтвера и наводно није ограничена само на авиокомпаније, већ да су погођене и неке банке, хитне службе, емитери и финансијске институције.

Наводи се да се рачунари који користе оперативни систем "виндоус 10" кваре и показују тзв. БСОД или "плави екран смрти", након ажурирања безбедносног програма компаније "Краудстрајк", а ова фирма наводно већ ради на отклањању кварова.

Мајкрософт је саопштио да предузима "акције на ублажавању" проблема које су пријавили корисници, а због кога је у компанијама и банкама широм света дошло до техничких проблема и прекида у функционисању.

Компанија истражује питања у вези са пружањем клауд услуга у САД, као и проблем који је утицао на неколико њихових апликација и услуга, наведено је у саопштењу, а преноси Би-Би-Си.

У службеном саопштењу о услузи Мајкрософт 365 објављеној раније на платформи Икс пише да се истражује проблем који утиче на могућност корисника да приступе разним апликацијама и услугама Мајкрософт 365.

ТАКЕР КАРЛСОН: На изборима за Белу кућу може бити изабран и...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА