Најновије

Сијарто се обрушио на Бореља: Најгори високи представник – размишљање на нивоу детета

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто сматра да је рад шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља био неуспешан, те је додао да је спреман да му пошаље дечју лопату за песак како би свима показао ниво размишљања.

Сијарто је упитан да прокоментарише вести да Борељ покушава да се умеша у председавање Мађарске у Савету ЕУ и да крајем августа намерава да сазове састанак министара спољних послова у Бриселу у исто време када би такав неформални састанак требало да се одржи у Будимпешти.

Мађарски министар је рекао да не може да се сети високог представника ЕУ који је био гори од Бореља, те да му је драго што он напушта ту функцију.

„Чуо сам да је високи представник покушао то да организује. Нисам изненађен, пошто сам пратио његову каријеру у последњих пет година и сматрам да је тај период био један од најнеуспешнијих у европској спољној политици“, рекао је Сијарто.

Како је додао, уколико би добио од Бореља позив на састанак у Бриселу 28-29. августа, онда би му вероватно „као одговор на то послао лопату за песак, јер је то интелектуални ниво детета из обданишта“.

„На срећу, Борељ ће ускоро отићи и то би могло дати нову наду да ће Европска унија престати да губи свој спољнополитички значај“, рекао је Сијарто.

Такође је напоменуо да је око 10 година министар, те да је за то време видео три висока представника ЕУ за спољну политику и безбедност.

„Сваки пут када им је истицао мандат био сам сигуран да горе не може и сваки пут сам се преварио“, признао је министар.

Подсећамо, Борељ ће напустити дужност почетком октобра. У складу са одлуком Европског савета, уместо њега на чело европске дипломатије доћи ће Каја Калас, која је била премијер Естоније до 15. јула.

ПАНИКА НА ЗАПАДУ! Ако Руси нападну Немачку ово ће бити прва мета

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА