Најновије

УН УРУЧИЛЕ ХЛАДАН ТУШ ТЕЛ АВИВУ: Проглашена окупација Западне Обале? Нетањаху издао хитно саопштење!

Израелска изградња насеља на палестинској земљи крши Женевску конвенцију и представља политику „де-факто анексије“, изјавио је Међународни суд правде.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одбацио је „лажну пресуду“, инсистирајући да је Западна обала јеврејска земља, а 15 судија суда сложило се у петак да је „пребацивање досељеника од стране Израела на Западну обалу и Јерусалим, као и израелско одржавање њиховог присуства, у супротности са чланом 49. Четврте Женевске конвенције“.
Читајући необавезујуће саветодавно мишљење, председник МСП Наваф Салам описао је израелску изградњу насеља на Западној обали као „де факто анексију“ територије и навео да би јеврејска држава требало да оконча своје „незаконито“ присуство у окупираној Палестини територије „што је брже могуће“.

Међународни суд правде истражује израелску „политику и праксу“ према окупираним палестинским територијама од почетка 2023. године, на захтев Генералне скупштине УН.

На низу саслушања у фебруару, министар спољних послова Палестинске управе Риад Малки оптужио је Израел за апартхејд и позвао суд да прогласи незаконитом окупацију палестинске земље.

Израел није послао правне заступнике на саслушања.

Иако ће пресуда дати информације о ставу УН о израелским насељима, МСП нема никаквих средстава да спроведе ту одлуку.

Нетањахуови тврдолинијски коалициони партнери позвали су на још оштрији одговор.

Обраћајући се новинарима прошле недеље, министар финансија Безалел Смотрич рекао је да би Нетањаху требало да формално припоји читаву Западну обалу и источни Јерусалим ако би суд пресудио против Израела.
Смотрич је такође обећао да ће убрзати изградњу насеља како би „спречио успостављање палестинске државе.

Израел је заузео Западну обалу, Газу и источни Јерусалим током Шестодневног рата 1967. Западна обала је подељена на три области, са мање од петине њене територије под пуном контролом Палестинских власти.

Нешто више од петине је под израелском безбедносном контролом и палестинском административном контролом, док је остатак – који чини око 60% територије – под потпуном контролом Израела.

Управо у овој другој области – означеној као „Област Ц“ према Споразуму из Осла из 2000. године – Израел је изградио већину својих насеља.

Према споразумима, Израел никада није требало да задржи сталну контролу над овим подручјем.

Међутим, израелска влада је потписала изградњу скоро 150 насеља тамо од раних 2000-их, а више од 450.000 досељеника сада живи на Западној обали, према подацима израелских активиста против насеља.

ПАНИКА НА ЗАПАДУ! Ако Руси нападну Немачку ово ће бити прва мета

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА