Најновије

Урсула попут Алана Форда: Покреће грандиозни пројекат унапред осуђен на – пропаст

Све ми то личи на пренадувану причу, на нешто попут бајке, све је то лепо, дивни су им планови, једино што, како би рекли у Алану Форду – пара нема. Овако новинар Жарко Ракић коментарише жеље и обећања Урсуле фон дер Лајен, која је поново изабрана за председницу Европске комисије, да ће радити на изградњи „истинске“ европске одбрамбене уније.

Актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изабрана је у Европском парламенту за нови петогодишњи мандат на тој функцији, за коју је добила апсолутну већину посланичких гласова.
Она је пре гласања обећала да ће покренути пројекте одбране ЕУ, укључујући ваздушни штит, као и да неће одустати од зелене политике. Такође је предложила и нову климатску политику, уз фокус на изградњи „истинске европске одбрамбене уније“.

Ко то тамо плаћа?

Ракић подсећа да идеја о заједничкој одбрамбеној политици Европе није нова и да је и раније било покушаја да се направи нека врста европске армије, али да су се они неуспешно завршили.

Идеја госпође фон дер Лајен веома је интересантна јер је она, пре него што је дошла у Брисел, била немачка министарка одбране. На том месту се уопште није прославила, а верујем да је направила толико грешака и фаулова да немачки Бундесвер озбиљно храмље због њене политике да се што мање издваја за одбрану, односно за немачку армију.

Мислим да је она у прошлом мандату била лоша и да је ово прекрајање изборне воље грађана ЕУ. Овде је на делу један трули политички компромис са циљем да Урсула остане на челу Европске комисије, што ће се веома брзо показати као веома лош потез и да ће се попут бумеранга вратити чланицама Европске уније које су је и изгурале на тај положај, рекао је Ракић за Спутњик.

Он истиче да га занима где ће се тачно наћи новац за ту политику, будући да је немачка Влада управо усвојила предлог новог буџета где је помоћ за Украјину препловљена са осам на четири милијарде долара, а да је упитно где ће и те паре завршити.

Европска унија очигледно иде једним путем који ће много коштати земље чланице уколико се буду сагласиле са таквом политиком, као што их много кошта и та зелена агенда. Немачка је највећа жртва те политике, угашене су јој нуклеарке и термоелектране, немају других одрживих извора енергије који су јефтини или доступни.

Страх од Истока, опасност са Запада

Ракић објашњава да се увек „подразумевало“ да Европи највећа опасност прети са Истока, што је постао и манир размишљања у деценијама након Хладног рата. Међутим, иако је НАТО у почетку и формиран као одбрамбени, сада се претворио у апсолутни офанзивни савез који прети да прогута Европу.

Постоји веома озбиљан страх од новог америчког председника, уколико то буде Доналд Трамп, будући да је рекао Европљанима да ће више морати да плаћају за своју одбрану. Европа се боји да ће се Америка потпуно повући у једном тренутку и да ће изгубити одбрамбену снагу коју им је до сад давала безбедност. Највероватније да због тог страха и опреза покушавају да направе своју одбрамбену политику.

У ТОКУ БРУТАЛНЕ АКЦИЈЕ ТЕРОРИСТА ЗАПУЦАО: Погледајте возило мајора лозничке полиције (ФОТО)

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА