Најновије

Москва ставила Јулију Наваљну на листу терориста

Руске власти су данас удовицу политичара Алексеја Наваљног (Alexei Navalny) који је почетком ове године умро у руском затвору, ставиле на листу "терориста и екстремиста".

Пре неколико дана суд у Москви издао је налог за хапшење Јулије Наваљне (Yulia Navalnaya) која је у егзилу ван Русије, под оптужбом да је члан екстремистичке групе.

Федерална служба за финансијски надзор додала је Наваљну на своју листу „терориста и екстремиста“ што имплицира ограничења банковних трансакција.

Наваљни, најжешћи политички непријатељ Владимира Путина, умро је у фебруару док је издржавао казну од 19 година затвора због оптужби за екстремизам које је осудио као политички мотивисане.

Власти су саопштиле да му је у једном од најсуровијих руских затвора позлило после шетње, али нису изнеле детаље о његовој смрти.

Наваљни је ухапшен када се у јануару 2021. вратио у Москву из Немачке, где се опорављао од последица тровања за које је окривио Кремљ.

Његова супруга оптужила је Путина за смрт свог мужа и обећала да ће наставити његовим стопама. Руски званичници негирали су ове оптужбе.

Портпаролка Јулије Наваљне Кира Јармиш (Кира Yarmysh) рекла је на друштвеној мрежи X да „то што је власт нервозна, значи да Јулија све ради како треба“.

Руске власти нису прецизирале оптужбе против Наваљне, мада се чини да се оне односе на то што су Фондацију Наваљкног за борбу против корупције и њене регионалне канцеларије означиле као „екстремистичке“.

Судска пресуда из 2021. којом је фондација Наваљног забрањена, приморала је многе његове сараднике да напусте Русију, док су они који су остали били кривичнио гоњени. Неколико адвоката који су бранили Наваљног и новинари који су пратили његове активности такође су затворени под сличним оптужбама.

ЖЕСТОКА УЗБУНА У 8 УКРАЈИНСКИХ ОБЛАСТИ! Погинуо пољски плаћеник

Извор: Правда.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА