Најновије

Оставка због брисања геноцида над Србима: Откривен разлог одласка директора ЈУСП Јасеновац

Путујућа изложба америчког Музеја Холокауста подразумева да уз већину стандардних паноа који показују историју Холокауста буду додати и они који објашњавају локални контекст, али Хрвати нису хтели да унесу информацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

Дугогодишњи директор Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић поднео је оставку у мају ове године јер су хрватске институције одбиле да на паноу изложбе, коју је требало да организују заједно с Музејом Холокауста, пише да је над Србима у НДХ почињен геноцид, па је амерички музеј отказао изложбу, сазнају "Вечерње новости".

Лист наводи да је у новембру прошле године, док је Хрватска председавала ИХРОМ (Међународна алијанса за сећање на Холокауст), требало да буде организована изложба "Неки су били суседи", у суорганизацији америчког Музеја Холокауста и хрватских институција. 

Међутим, хрватска страна је упорно одбацивала сваку могућност да се на изложби појави пано с текстом да је над Србима у НДХ почињен геноцид. Пошто Американци на такву изложбу нису хтели да пристану, а Загреб није хтео да попусти - изложба о усташким злочинима и Холокаусту на крају је отказана.

Главни протагонисти међународног скандала били су Министарство културе Хрватске, под руководством Нине Обуљен Коржинек, али и директорка Хрватског историјског музеја и председница УО ЈУСП Јасеновац Матеа Брстило Решетар.

Путујућа изложба Музеја Холокауста, можда и највећег те врсте у свету, подразумева да уз већину стандардних паноа који показују историју Холокауста, у земљама попут Мађарске, Летоније, Литваније, Пољске или Хрватске буду додати и они који објашњавају локални контекст.

Отуда је америчка страна упорно инсистирала да се дода да је и над Србима, као и над Јеврејима и Ромима, био почињен геноцид, што Загреб није прихватио.

Такође је оценио као "сувишну и непотребну" информацију из текста да је прогон Срба био својствен НДХ, образлажући да то није потребно наглашавати јер су и друге квислиншке државе имале друштвене групе подвргнуте терору.

Председница УО ЈУСП Јасеновац ово упорно одбијање да се геноцидне политике повежу са Србима објаснила је "изостанком стручних и правних истраживања о тој теми". Тако је изложба отказана и цела прича заташкана, а цех је платио Иво Пејаковић.

Уместо у Хрватској изложба тренутно гостује у Пољској и Немачкој.

ГАК „Народни фронт“ поред проблема са климом нема ни свој паркинг, када ће ново породилиште

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА