Најновије

Патријарх Порфирије: Зликовци покушавају да униште канонску УПЦ – желе све да предају расколницима

Патријарх српски Порфирије назвао је зликовцима оне који покушавају да униште канонску Украјинску православну цркву, рекавши да се сукоб у Украјини користи као повод да се УПЦ и све чиме располаже преда расколничкој псеудо цркви.

„Уместо да свим силама покушавају да зауставе оружани сукоб два братска народа, зликовци, вођени отровном мржњом нечастивог, не престају са покушајима да униште последњи бастион њиховог јединства у љубави Господњој – Украјинску православну цркву. Сукоб у Украјини се користи као изговор за реализацију плана о дефинитивној забрани Украјинске православне цркве у циљу предаје комплетног духовног и материјалног капитала којим располаже у руке псеудо цркве“, наводи се у поруци српског патријарха, објављеној на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

Како се наводи, патријарх Порфирије је послао поруку као одговор на обраћање патријарха московског и целе Русије Кирила у којем је говорио о неприхватљивим случајевима прогона православних свештеника и верника у Украјини, о забрани и блокирању портала који извештавају о верској политици власти, о припреми за усвајање нацрта закона № 8371 чији је циљ фактичка забрана Украјинске православне цркве.

По речима српског патријарха, невоље православних Украјинаца не допиру до оних који су на власти и оних који могу да утичу на вође у Украјини како би зауставили прогон и све већи антицрквени терор.

Такође истиче да архијереји канонске Украјинске православне цркве отворено и неустрашиво разоткривају злонамерност безбожних власти Украјине, али истовремено постају актери измишљених судских процеса.

„Наставићемо да се трудимо да у свакој прилици скренемо пажњу хришћанској и међународној заједници на њихова страдања, позивајући све утицајне институције да престану да затварају очи пред свим злоделима против Украјинске православне цркве протеклих месеци и година, и, на крају крајева, да предузму мере да се то безакоње оконча“, закључио је патријарх српски Порфирије.

Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламент је у првом читању усвојио предлог закона о њеној потпуној забрани у целој земљи. Руска православна црква је саопштила да су украјински расколници уз помоћ локалних власти насилно заузели стотине православних цркава, док су „свештеници и верници, мушкарци и жене, били изложени физичком насиљу“.

ЗАГАЂЕНИ ПОЛИГОН ЕВРОПЕ: Почетничкој фабрици дајемо 419 милиона €! Рио Тинто није радио литијум! (ВИДЕО)

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА