Најновије

Пентагон мења стратегију: САД распоређују офанзивно противсателитско наоружање

Саговорници из Свемирских снага описали су ове терминале као "мале, преносиве и јефтине ометаче сателитске комуникације", дизајниране "употребом комерцијалних компоненти које се налазе у продаји".

Вашингтон је близу тога да побољша своје офанзивне способности у домену противсвемирског наоружања и то распоређивањем нових ометача на копну, дизајнираних да привремено онеспособе сателите које су лансирали Москва и Пекинг, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе из Свемирских снага САД.

Будући да су тестирале нове системе раније током године, САД ће распоредити 11 од 24 "даљинских модуларних терминала" (Remote Modular Terminal, RMT) за ометање у наредним месецима, поручују из Свемирских снага. 

Очекује се да ће сви ометачи, њих 24, бити распоређена до краја године. Наводи се да нису у питању системи за заштиту америчких сателита од ометања, већ се ради о средствима чији је циљ "супротстављање комуникационим способностима непријатељских сателита", рекли су извори за "Блумберг".

Саговорници из Свемирских снага описали су ове терминале као "мале, преносиве и јефтине ометаче сателитске комуникације", дизајниране "употребом комерцијалних компоненти које се налазе у продаји".

Нови ометачи ће додатно појачати рад других система за електронско ратовање, као што је већ размештени и знатно већи "сounter сommunications system" или нови "медоуландс", јер се могу даљински контролисати, лакше транспортовати и премештати са једног на други положај. 

Из Свемирских снага САД поручују и да постоје одређени проблеми у развоју система "медоуландс", што ће одложити његово увођење у употребу бар до октобра, што је две године касније у односу на првобитне планове.

Према писању "Блумберга", распоређивање РМТ је у супротности са пређашњим и уобичајеним ставом Пентагона да своју "технологију за ометање сателита у настајању означи као чисто одбрамбену". 

Оваква изненадна и нагла промена може бити последица страха од свемирског наоружања које је Русија наводно поставила у свемиру у протеклим месецима о чему је говорио заменик америчког амбасадора у УН Роберт Вуд током седнице Савета безбедности УН.

"Русија је лансирала сателит у ниску Земљину орбиту за који Сједињене Државе процењују да је вероватно свемирско наоружање, претпостављамо способно да нападне друге сателите у ниској Земљиној орбити", рекао је он и додао:

"Русија је поставила ово ново свемирско оружје у исту орбиту са сателитом америчке владе."

За сада не постоје никакви докази за тврдње америчког званичника, али не треба искључити могућност да ће услед убрзаног развоја технологија свемир постати ново поприште трке у наоружању између великих сила.

Оставка због брисања геноцида над Србима: Откривен разлог одласка директора ЈУСП Јасеновац

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА