Најновије

„Ризик је озбиљан“: У Америци страхују да би Трамп могао да изведе САД из НАТО

Постоји велика вероватноћа да САД изађу из НАТО ако републиканац Доналд Трамп победи на председничким изборима, сматра бивши саветник Беле куће Џон Болтон.

По његовим речима, Трамп је 2018. године „био на корак од тога да изађе из Алијансе“.

„Он не разуме суштину НАТО. Он на Алијансу гледа овако: Америка пружа услуге у одбрамбеној сфери гомили незахвалних Европљана који за то не плаћају. Мислим да би, ако би било по његовој вољи, он изашао из Алијансе. Мислим да овде постоји озбиљан ризик“, рекао је Болтон за „Ем-Ес-Ен-Би-Си“.

Претходно је Болтон рекао да би излазак САД из НАТО била катастрофална грешка Вашингтона, те да би то резултирало нестабилношћу у северноатлантској зони и довело у питање посвећеност САД обавезама према савезницима широм света. То би без разлога ставило тачку на најуспешнији војно-политички савез у историји човечанства, сматра он.

Раније су стручњаци истицали да би Трамп, у случају победе на изборима, могао да ослаби НАТО, чак и ако САД не изађу из Алијансе. Он је више пута исказивао незадовољство радом тог савеза. У случају победе на изборима, он је претио повлачењем САД из НАТО ако европски партнери не преузму већу финансијску одговорност за сопствену безбедност.

Москва упозорава: Север Норвешке се претвара у добро наоружано утврђење НАТО

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА