Најновије

СУМОРНЕ ПРОГНОЗЕ ЗА КИЈЕВ: Ближи се финална битка за Донбас, а ако Руси уђу у Угљедар...

Оружане снаге Украјине неће више моћи да изводе офанзиве у правцу Црног мора ако изгубе град Угљедар у ДНР, а ускоро би могла да се одигра и коначна битка за Донбас, изјавио је британски стручњак Александар Меркурис.

„Мислим да ниједан украјински командант неће хтети да напредује на југ када Руси буду у Угљедару. То ће заправо бити крај битке – дефинитивни крај битке за Азовско и Црно море“, рекао је Меркурис на свом блогу на Јутјубу.

По његовом мишљењу, Угљедар има стратешко значење – не само да обезбеђује одбрану украјинских Оружаних снага у јужном Донбасу, него и покрива источни бок сваке украјинске офанзиве на југ.

Меркурис истиче да ће губитком тог града за кијевски режим постати теоретски и практично немогуће да изведе контраофанзиву дуж јужног фронта у правцу Црног мора.

„Украјинци ће се, вероватно, повући. Ако Руси заузму Угљедар, а на крају хоће, то ће бити велики ударац за Оружане снаге Украјине“, сматра британски стручњак.

Такође, он претпоставља да би ускоро могла да се одигра финална битка за Донбас.

„Главна украјинска упоришта почињу да се урушавају. Украјински отпор слаби. Могуће је да предстоје још три, четири месеца тешких борби у Донбасу, али након што буде заузето још села тамо ће почети последња, кулминациона битка“, претпоставља Меркурис.

Он напомиње да се појављују вести о веома неорганизованој одбрани украјинских снага – украјински војници све мање су спремни да се боре истим интензитетом као раније. Експерт оцењује да нису у стању да обуздају налет руских трупа.

„Тако да, куд год да погледате, ситуација на фронту је веома лоша“, закључио је Меркурис.

Раније је саветник шефа ДНР Игор Кимаковски саопштио да руске трупе настављају да напредују ка траси између Угљедара и Констаниновке у ДНР како би лишиле противника могућности за маневрисање и несметано снабдевање. Према његовим речима, настављају се жестоке борбе на угљедарском правцу.

Руси се домогли моћног плена са фронта, кад су га отворили - шок! "Ово говори више од свега.."

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА