Најновије

ЗАГАЂЕНИ ПОЛИГОН ЕВРОПЕ: Почетничкој фабрици дајемо 419 милиона €! Рио Тинто није радио литијум! (ВИДЕО)

За читаву јавност велико је питање, а зашто Шолц инсистира на почетку експлоатације српског литијума, кога према релевантним изворима има око 1,2 милиона тона, а Немачка има од 14 до 40 милиона тона. А оно што је предвиђено за Србију, процеси прераде руда, стварање депонија и сви ти ризици који могу да се јаве по актуелним немачким законима не допуштају реализацију таквих пројеката, изјавио је професор Београдског универзитета Ратко Ристић приликом гостовања на Јутјуб каналу Прави одговор. 

Како је нагласио, немачки премијер Олаф Шолц долази јер они желе да направе један експеримент „ин виво“, како ће све то изгледати.

- Иако имамо доста упозоравајућих ставова референтних стручњака о пројекту Јадар, власт то не уважава. Јер велики је притисак на Вучића да прихвати „зелену агенду“ и претвори Србију у колонију за потребе мултинационалних корпорација – примећује Ристић, који закључује да је Србија предвиђена да постане „загађени полигон за хемију Европе“. 

Он се осврнуо и на Мароша Шефчовича, потпредседника Европске комисије, који, како је рекао, „такође нема епитет беспрекорног политичара“. 

- И он је доста сарађивао са Мирославом Лајчаком по питању словачке компаније Инобат, која је основана делимично и новцем Рио Тинта и треба да у Ћуприји отвори највећи рециклажни центар за литијум јонске батерије, што је екстремно прљава и опасна технологија. И да ствар буде бизарнија, Ана Брнабић је као премијер најавила субвенције од 419 милиона евра за ту компанију која је у суштини „старт ап“, односно почетничка компанија, нема никакво искуство у томе, као што ни Рио Тинто нема никакво искуство у екстракцији литјума – истакао је Ристић.

Он је говорио како је председник Александар Вучић кренуо „опасном стазом“, открио је где су највеће резерве литијуме у свету, а тамо се сада води рат, а испричао је и како су послали питања министарки енергетике, а одговоре на њих добили од – Рио Тинта! Он је навео шта је сам Рио Тинто признао и открио у својим студијама, шта ће бити одмах уништено, а шта је то зацрнио и сакрио из извештаја. 

О свему томе детаљније сазнајте у емисији на каналу Прави одговор. 

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА