Најновије

Директорка Тајне службе о атентату на Трампа: Био је то највећи пропуст агенције деценијама уназад

Кимберли Читл сведочила је пред Конгресом и рекла да преузима пуну одговорност за пропусте службе, али је избегла да одговори на нека основна питања попут оног: због чега нападач није био заустављен када је пријављено његово сумњиво понашање.

Директорка Тајне службе Кимберли Читл рекла је на саслушању у Конгресу, говорећи о атентату на бившег председника САД Доналда Трампа на изборном скупу у Пенсилванији 13. јула, да је то био "највећи оперативни промашај" ове агенције у више деценија, наводи АП.

"13. јула смо заказали", додала је Кимберли Читл, истичући да преузима пуну одговорност за пропусте агенције на скупу у Пенсилванији.  

Она је додала да је поносна на акцију снајперског тима који је неутралисао нападача и тактички тим који је обавио евакуацију, преноси Си-Ен-Ен.

На питање председавајућег Џејмса Комера да ли је Тајна служба имала свог припадника на крову са којег је пуцао нападач и ако није због чега је донета таква одлука, Читл је одговорила да је истрага још увек у току. 

Напоменула је и да је за скуп 13. јула, било обезбеђено све што је затражено од Трамповог тима.

На питање због чега је Трампу дозвољено да изађе на бину, иако су учесници скупа пријавили органима реда сумњиву особу, директорка Тајне службе одговорила је да агенција разликује када се неко понаша "сумњиво" и кад представља "претњу". 

"Да је добијена информација да постоји претња, бившем председнику не би било дозвољено да изађе на бину", рекла је и додала да на многим високо ризичним скуповима буду пријављене сумњиве особе и да такви појединци морају да се истраже.  

Директорка Тајне службе није одговорила на нека основна питања која су јој постављена у Конгресу, попут оног због чега након што је пријављена сумњива особа нападач није био заустављен или да ли је тачно да је користио дрон, наводи се у извештају. Она је избегла или није директно одговорила на ова питања.

Такође, напоменула је и да није противзаконито у неким ситуацијама на оваквим скуповима користити даљинометар који је имао и нападач, како су известили медији.

На питање због чега Трамп није одмах одведен са бине, она је подвукла храброст агената и навела да су се у року од три секунде бацили да заштите бившег председника.

ВЕЛИКА АКЦИЈА ФСБ! Откривен канал испоруке експлозива из Немачке и Италије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА