Најновије

Министарство финансија Српске одбацује наводе америчке Амбасаде у БиХ

Министарство финансија Републике Српске демантује ново оглашавање америчке Амбасаде у БиХ којим се задире у унутрашња питања и лажним наводима обмањују грађани Републике Српске под наводном бригом за стање финансија, а доводи се у питање и слобода тржишта и правни систем, те само постојање Републике Српске, наводи се у саопштењу.

„Поново се спомиње теза где је новац. Из Министарства финансија их питамо: Где су аргументи? Ко хоће може да види истину, а сви подаци који их демантују у Консолидованом извештају о извршењу буџета који је јаван и доступан на сајту Министарства финансија и Народне скупштине Републике Српске“, пренела је РТРС.

Управо ради грађана, Министарство финансија реагујући на саопштење америчке Амбасаде, поручује да чињенице демантују лажи, а чињенице су да је Република Српска прошле године отплатила 983 милиона старог дуга.

„Средствима од задужења су отплаћене старе обавезе, а задуживања су из године у годину све мања. Буџетом се планирају сви приходи и сви расходи, па тако и дуг. Јавни дуг Репубике Српске је на крају прошле године био 34,6 одсто БДП-а, а данас је тај дуг 32,2 одсто БДП-а“,додаје се у саопштењу.

Министарство финансија Републике Српске одбацује и лажи о пословању са фирмама које су на тзв. црној листи Министарства финансија САД, јер се вербалним притисцима без аргумената на посредан начин онемогућава пословање у Републици Српској и блокирају веома важни јавни послови и системи на којима су те фирме ангажоване.

„Те компаније су ангажоване на јавним тендерима у складу са Законом о јавним набавкама и прошле су тендерску процедуру која се заснива на закону, а њихово кршење проузрокује санкције. У овом случају нема кршења процедура, закона, ни прекршаја, што значи да се доводи у питање правни систем и тржишна конкуренција, мешањем у унутрашња питања у Републици Српској“, истичу у Министарству финансија Српске.
Веома важно је напоменути, додају, да је чак и амерички УСАИД на једном од пројеката за софтвер за дуг за извођача изабрао управо компанију „Проинтер“, што говори о томе да је то респектабилна фирма у области којом се бави.

Шта је Амбасада САД у БиХ објавила

Амбасада Сједињених Америчких Држава у БиХ објавила је податке о активностима Владе Републике Српске и закључивањем уговора с компанијама које су завршиле на америчкој црној листи.

Тим поводом Амбасада САД се фокусирала на уговоре које је Влада Републике Српске потписала током прошле и ове године.

„У 2023. и 2024. години Влада Српске потписала је уговоре вредне више од 70 милион конвертибилних марака с компанијама „Проинтер“, „Калдера“ и „Сириус 2010“. Све ове компаније сада се налазе на америчкој листи санкција због њихове улоге у омогућавању корупције - поручили су из Амбасаде САД, пренела је РТРС.

ПРОТЕСТ ПРОТИВ РИО ТИНТА У ВАЉЕВУ: „Ако одбранимо град, одбранићемо и државу“ (ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА