Најновије

Претећи корпоративни тон Рио Тинта неће проћи у Србији

Посланичке група покрета “Ми Снага народа” одговорила је на оптужбе компаније Рио Тинто.

“Компанија Рио Тинто је још јако далеко од реализације  свог замишљеног рударског пројекта а већ нам показује како намерава да се понаша у Србији – надмено, агресивно и претеће. Ова мултинационална компанија је реаговала на саопштење за јавност посланичке групе МИ СНАГА НАРОДА, у вези наше иницијативе према Уставном суду, да по хитној процедури прогласи неуставном и незаконитом Уредбу Владе Србије, донету 16. јула 2024. године, у циљу "оживљавања" Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта "Јадар".
Рио Тинто је непримереним и агресивним језиком напао део нашег саопштења који говори да је од Суда тражено да донесе привремену меру којом би се забранила примена спорне Уредбе због опасности од настанка ненадокнадиве штете за живот и здравље људи и животну средину. Иако постоји више разлога за овакву иницијативу, који су већ познати и широј јавности као и Рио Тинту, посланичка група МИ СНАГА НАРОДА је оптужена да ”на најгрубљи начин застрашује јавност изношењем лажних информација”.  

На основу сопственог документа који у Србији нема никакву правну тежину нити научну верификацију, Рио Тинто тврди да је ”недвосмислено” доказано да се пројекат експлоатације литијума ”Јадар” може обавити ”безбедно, уз поштовање највиших стандарда животне средине” – и на основу тога оптужује  “Ми Снага народа” обмањује јавност. 

Рио Тинто своје оптужбе базира на документима које они зову „нацртима студије“ утицаја на животну средину за Пројекат Јадар, коју је сама објавила. Гротескно је то што се од „резултата“ тих „нацрта студије“ и сам Рио Тинто ограђује, па се може закључити да МИ СНАГА НАРОДА ”на најгрубљи начин застрашује јавност“ – тиме што износи истину. Сведоци смо у последње време праве инфлације неутемељених оптужби Рио Тинта у јавном простору на више адреса у Србији, чиме Рио Тинто обезвређује не само њихове наредне „оптужбе“, већ и позицију њиховог главног спонзора – владу Србије.

Изгледа комично, али тако је: на свако негирање документа - од којих се ограђује и сам Рио Тинто, компанија ће ”користити сва расположива правна средства како би заштитили репутацију компаније”. Можда би могли сами себе да туже, и тако бар мало „заштите репутацију компаније“, мада је врло тешко поверовати да им и то може помоћи. У правној пракси није познато да тужилац некога тужи за нешто од чега се и сам ограђује. Али – то су све јефтини (вероватно добро наплаћени) маркетиншки трикови за које саветници Рио Тинта верују да могу да прођу у Србији. И – ако прођу – биће додати на листу трошкова које ће грађани Србије морати да им исплате”, наводи се у саопштењу Покрета.

Посланичка група МИ СНАГА НАРОДА поручује компанији Рио Тинту следеће:

“И у српској и у међународној јавности су се већ више пута огласили реномирани стручњаци и институције – укључујући и чланове САНУ – који недвосмислено тврде да ће пројекат ”Јадар” нанети ненадокнадиву штету за животну средину и живот и здравље људи. Са сваким новим податком који добијамо из „необавезујућих“ докумената Рио Тинта, тај број све више расте. Стручни и научни радници који критикују пројекат Јадар се јавно оглашавају под пуним именом и презименом и без надокнаде. Са друге стране, плаћени потписници „студија“ Рио Тинта се крију. Питамо се, шта још треба да се деси да јавност Србије већ једном препозна ко је лаже и обмањује.  

- Оно што се очекује од Рио Тинта је – да уместо бајковитих „нацрта“ од којих се и сам оградио, покрене поступак у влади Србије који би им омогућио да на основу идејног пројекта – који не постоји и који тек треба да се направи! – поднесе надлежном министарству верификовану Студију о утицају експлоатације литијума и бора на животну средину, на основу које се могу сагледати реалне процене утицаја на животну средину. И које ће проверавати релевантне међународне институције, а не шачица подобних анонимних „стручњака“ на основу уговора о делу. А најважније од свега - у свему ће учествовати на транспарентан начин и најшира јавност Србије. 

- Подршка најмоћнијих западних влада као и власти у Београду, Рио Тинту никако не даје за право да се понаша бахато или да прети – ни нама, ни било коме ко указује на очигледне пропусте у „нацртима студија“ пројекта Јадар и последичним лажима које из њих могу проистећи. Рио Тинту би до сада већ требало да постане јасно да тиме само убрзава пропаст планова у вези литијума, без обзира на свеколику помоћ владе Србије”, кажу они,.

Покрет  “Ми Снага народа” порулује да се могу ућуткати или заплашити.

“Ово је наша земља, натопљена крвљу наших предака, и ми ћемо као и они бити спремни да и свој живот за њу положимо. И – знамо сви да нисмо једини у том уверењу. Ако влада Србије настави са нетранспарентним протежирањем пројекта Јадар, мора бити свесна да ради погрешно – и незаконито, и да ће народ (и стручни и нестручни) реаговати бурно на то”, закључује се у саопштењу.

РУСИ ДИГЛИ АВИОНЕ НА АМЕРИЧКЕ СТРАТЕШКЕ БОМБАРДЕРЕ: Приближили се државној граници

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА