Најновије

СИЈАРТО: Брисел није пружио доказ о наводној Орбановој злоупотреби

Петер Сијарто је казао да за Мађарску "није битно" да ли ће се савет министара спољних послова одржати у Будимпешти, или на некој другој локацији.

ЕУ није пружила доказ да је мађарски премијер Виктор Орбан наводно злоупотребио председавање ЕУ и деловао у њено име обилазећи Русију и Кину у оквиру мировне иницијативе за Украјину, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Нико није могао да цитира ниједну изјаву мађарског премијера, дату током његове мировне мисије, која би указивала на то да он делује у име ЕУ или да је представља", рекао је Сијарто за М1.

Он је додао да нису предочени докази да је "дошло до злоупотребе председавања ЕУ", рекао је Сијарто.

Сијарто је истакао да је на састанку министара спољних послова ЕУ изнесен предлог да се наредни неформални састанак измести у Украјину и да је Мађарска против тога јер то сматра погрешним.

Он је подсетио да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ раније предложио да се због посета мађарског премијера Виктора Орбана Русији и Кини неформални састанак министара спољних послова блока не одржи у Будимпешти, већ у Бриселу. Сијарто је ово понашање назвао детињастим.

"Било је оних који су мислили да ће извршити страшну освету и предложили су одржавање савета министара спољних послова у Украјини. За сазивање састанка министара спољних послова земаља ЕУ ван ЕУ потребна је подршка свих чланица. Ми на то не пристајемо и генерално сматрамо да није исправно одржавање састанка ван ЕУ", рекао је Сијарто.

Он је додао да за Мађарску "није битно" да ли ће се савет министара спољних послова одржати у Будимпешти.

ВЕЛИКА АКЦИЈА ФСБ! Откривен канал испоруке експлозива из Немачке и Италије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА