Најновије

АЛБАНЦИ ПОКУШАЛИ ДА СЕ ДОКОПАЈУ ВОЈНИХ ТАЈНИ СРБИЈЕ: Који играч заправо стоји иза свега

Врло је могуће, готово сигурно да је контроверзни албански бизнисмен Шевћет Демировски, власник "АТС Гроуп" који је врбовао три српска инжењера из војне фабрике „Крушик“ за шпијунажу и добијање поверљивих информација из наше војне индустрије, само параван за много крупније рибе, каже Божидар Спасић, пензионисан припадник службе државне безбедности.

Спасић овоме додаје да је за Демировског познато да се бави илегалном трговином оружја како Еулексу, тако и Еурополу и из тих разлога је вероватно врбован од стране одређених обавештајних служби, које делују на Косову и Метохији и у Албанији.

Иза овога стоје крупнији играчи

„Када се ради о шверцу и шпијунирању фабрика оружја или фирми везаних за производњу оружја, то је посебан вид шпијунаже и у том смислу захтевају се информације о видовима оружја која се производе, у овом случају у „Крушику“, калибри муниције... Такође информације да ли се производи неко ново оружје, а посебно да ли се оружје које ми увозимо из Кине, и за које верујем да је то био главни шпијунски задатак, код нас прилагођава нашем неком систему и ком,“ објашњава Спасић.
Како додаје, крајњи корисници ових података сигурно нису Демировски и његова фирма која је очито параван за нешто много озбиљније у домену шпијунаже.
„Кад се ради о шпијунирању војних објеката и војних лица и њиховог врбовања онда се појављује фигура која није главна у целој причи, него коме се достављају одређени захтеви. У овом случају, очито је да је у питању двоструки агент који ради за неку другу службу, којој је те податке доставио. Претпостављам да се ради о некој од албанских служби које су даље те податке слале НАТО служби а које су касније те исте разрађивали. Дакле, он односно његова фирма, нису главни играч, већ неко ко се само појавио као посредник и ко је очито могао да дође до лица која су процењена да су слаба на паре,“ истиче Спасић.
Чињеница да се у борду ове фирме Демировског налазе углавном бивши генерали и обавештајци Америке и Велике Британије, по Спасићу, довољан је доказ о чему се ради.

Наравно да све иде у НАТО

„Дакле, иза овога стоји велики обавештајни системи као што су немачка, америчка или енглеска обавештајна служба, тако да сви ови подаци, како год било, морају да заврше у НАТО. Наравно да борд компаније ("АТС Гроуп") чине америчко-енглески агенти али и немачки који су донекле замаскирани,“ оцењује Спасић.
Наш саговорник додаје да су од ухапшених инжењера „Крушика“ наводно тражени и подаци где се налази све што се производи у Крушику
„Оно што је интересантно јесте да су тражене и локације, с обзиром да је „Крушик“ лоциран на више места, и да има много тајних локација, под земљом или у одређеним врстама маскираних објеката, да ухапшени сниме та места и да поставе локаторе. Међутим, установљено је да су амерички извиђачки авиони снимали пре око месец дана та места, захваљујући тим локаторима. Управо то је био аларм за нас и на томе су и пали ухапшени,“ открива Спасић.
Када се ради, додаје он, о снимању таквих војних објеката то је веома опасно јер морате у неком смислу да установите шта је све достављено од информација и да упоредо извршите дислокацију одређених објеката, јер у случају неког напада друга страна је добила циљеве потребне за дејство.
„Тешко је рећи шта ће се даље дешавати осим да ће бити још хапшења током истраге. Осим тога, ово није први пут да је Крушик овако нападнут: подсећам да су прошли пут подаци били намењени бугарској обавештајној служба,“ напомиње он.

Удар и на државу

Владимир Лазаревић, пензионисани генерал-пуковник Војске Југославије, каже да је у свему добро што су наше службе БИА и ВБА, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Ваљеву, брзо реаговале и ухапсиле три инжењера војне фабрике „Крушик“ под сумњом да су извршили кривично дело шпијунажа.
„Сада је од великог значаја да и остали државни органи, пре свега правосудни делују правовремено. Ово је иначе акт који практично утиче не само на нашу одбрамбену индустрију, већ и на безбедност земље. Наш програм који се производи у „Крушику" је веома квалитетан и познат и ван наших граница, и сигурно је био и на мети странаца. Ово је и на неки начин борба да се спречи напредак производње наменске војне индустрије у једној земљи, у овом случају у Србији, а да се поспеши у другој да просперира. На жалост, ово се тиче нас и наше земље, и добро је да је овај ланац брзо прекинут и да ће сада ригорозним мерама покушати да се умањи штета,“ напомиње Лазаревић.
По налогу Вишег јавног тужилаштва у Ваљеву осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени тужиоцу.

Демировски слично радио у Србији

Да подсетимо, током данашњег претреса станова тројице инжењера у Ваљеву, који су сумњиче да су у дужем временском периоду страној држави одавали војне тајне из фабрике наменске индустрије "Крушик", заплењен је велики број докумената, мобилни телефони, лаптопови, хард дискови, флеш меморије, али и извесна количина новца за који се претпоставља да је награда за шпијунске активности – сазнају незванично „Новости“.
Такође, заплењен је и уговор о ангажовању код иностране фирме "АТС Гроуп" која се бави производњом наоружања и војне опреме. Власник компаније "АТС Гроуп" је, иначе, контроверзни албански бизнисмен Шевћет Демировски.

Како преносе добро обавештени извори, у дому осумњиченог Д. М. коме је уручено решење о полицијском задржавању од 48 сати, пронађено је 10.400 евра и 27.000 динара у готовини и тај износ му је привремено одузет.

Поменути македонски бизнисмен био 11. новембра 2019. године ухапшен у акцији Вишег јавног тужилаштва у Београду, БИА и ВБА са пензионисаним инжењером у ПД „Први партизан” а.д. из Ужица и још двојицом инжењера у том привредном друштву, због сумње да је као власник ПД „АТС гроуп” из Скопља преко пензионисаног инжењера у ПД Први Партизан долазио у посед пословно-техничке документације и података који се односе на технологију израде појединих машина, односно на технологију израде оружја и муниције, а коју је развило ПД "Први Партизан".

Међутим, после само месец дана Демировски је пуштен уз јемство од 200.000 евра да се брани са слободе.

Две године касније, не сачекавши вештачење о безбедности информација које представљају војну тајну, а које је Демировски желео за себе, против њега је одбачена кривична пријава након што је на име опортунитета уплатио 29.393.925,00 динара. Опортунитет је примењен пре него што је стигло мишљење вештака за област технологија-безбедности информација којим је утврђено да је документација која је одузета од пензионисаног инжењера аутентична, да је шест група докумената, техничка документација означена са одбрана, службена (војна ) тајна – интерно и поверљиво, на укупно 71 страници и други документи који су техничка документација без ознаке тајности.

Ко је све у у борду директора

Иначе у борду директора ове фирме су амерички генерал Џејмс Л. Џонс (Јames L. Jones) који је и председник Саветодавног одбора. Он је бивши генерал америчких маринаца са четири звездице и консултант Беле куће. Џонс је још увек укључен у питања америчке националне безбедности и спољне политике.
Генерал Џонс је био на кључним руководећим позицијама, укључујући место саветника за националну безбедност председника Сједињених Држава. Такође има искуство са операцијама на Блиском истоку, у Босни и Херцеговини и Северној Македонији. Заменик Џонса је Марк Причард (Mark Pritchard). Он је први посланик Уједињеног Краљевства који је узастопно служио у ПС НАТО-а, Савету Европе (ПССЕ) и Организацији за европску безбедност и сарадњу (ПС ОЕБС).

Остали чланови Саветодавног одбора су генерал Мишел Д. Барберо, високо одликовани пензионисани генерал-потпуковник америчке војске, који доноси опсежну експертизу у војној стратегији. Генерал Барберо је радио као консултант и плаћени саветник саудијске, кувајтске и либијске владе.

У борду је и генерал сер Ричард Баронс, (Richard Barrons), високо одликовани пензионисани официр британске војске, који се налазио на различитим функцијама као: командант Здружених снага Уједињеног Краљевства, начелник штаба Савезничког корпуса за брзо реаговање НАТО, мисија на Балкану (Босна и Херцеговина), у Ираку и Авганистану, Министарство одбране и образовања.

Још један члан Саветодавног одбора је и Џон Де Вито, (John DeVito), који је раније радио као специјални агент америчке службе АТФ задужен за Њујорк.

НЕЋЕМО ИЋИ У УКРАЈИНУ ЗА ВАС! Аустрија одлучна, не идемо тамо да гинемо, ни Брисел нас неће натерати!

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА