Најновије

Додик: Српска ће истрајати да Русији не буду уведене санкције

Република Српска ће истрајати у томе да Руској Федерацији не буду уведене санкције, поручио је данас председник Републике Српске Милорад Додик и истакао да би у супротном Српска изгубила и образ и великог пријатеља.

„Изгубили бисмо и образ и традиционално пријатељство. Уколико би се придружили санкцијама, а од Запада би Српска добила експанзију притисака и захтева према овом простору с циљем да нас избришу“, јасан је Додик.

Овако, казао је председник Републике Српске, у Савету безбедности, на пример, од сталних чланица „имамо два пријатеља - Русију и Кину“.

Говорећи о глобалној ситуацији, Додик је истакао да је свет у нереду и да ништа није исто као што памтимо.

„Не кажем да је то било добро, али ово није добро. Ти стални притисци у свету где се дешавају сукоби, детерминишу се и на то како ми радимо“, каже Додик за РТРС.

За укљученост Европе у рат у Украјини, Додик је рекао да се то одражава на овај простор.

„Све је почело испоруком ћебади, а завршило се испоруком ракета“, навео је председник Републике Српске.

Зато, истиче, „ми морамо да разумемо суштину тог сукоба која је битна“, а то је чињеница да је Русија упозоравала да се не дозволи улазак Украјине у НАТО. Па, додао је, и сама чињеница да је Меркелова признала да је Мински споразум био „скривалица“, говори каква је била њихова намера.

„Они имају аспирацију према минералима којима Русија располаже. Запад нема сировина. Зато они морају да се шире према Истоку и то датира још од Наполеона... Ту ништа није нејасно, али се праве намере скривају, па се од нас тражи да уводимо санкције Русији, а ми кажемо – не“, јасан је Додик.

Подсетивши на дешавања из 90-тих, Додик је истакао да је Космет био само полигон за вежбу за ово што се сада дешава.

„На нама су вежбали и припремали се за Русију. Тих деведесетих су нама само увежбавали, а крајњи циљ им је био Русија. Нећемо уводити санкције Русији, не смемо да изгубимо ни образ ни традиционално пријатељство. То је политички процес и у њему не смемо да губимо традиционалне пријатеље“, казао је Додик.

Осврнувши се на то што му спочитавају да је некада био близак америчкој администрацији, Додик то не пориче и истиче да је још давно, док је студирао политичке науке у Београду, од много умнијих глава научио да, „ако непријатеља не можеш да победиш, покушај да му се приближиш“.

„Мој примарни циљ је да очувам важност Српске“, поручио је Додик.

Додик позвао Србе у САД са правом гласа да гласају за Трампа

Председник Републике Српске Милорад Додик уверен је у победу Доналда Трампа на председничким изборима у САД и позвао све Србе, који живе у Америци и имају право гласа, да гласају за бившег америчког председника.

Када Трамп дође поново на власт, доћи ће и до смене Бајденових амбасадора, иако је, како каже, овај у БиХ већ одлазећи.

За америчког дипломату Мајкла Марфија каже да не говори истину када каже да Република Српска нема право да предлаже мирно раздруживање, јер Дејтоном је дефинисано да се стране у БиХ могу договорити о свему.

Марфи, према речима Додика, своју позицију користи за лични обрачун.

„Знам да је то са њихове стране нереално, али то је једини циљ. Имамо БиХ која ништа не нуди. Рационално је извући се из тога. Због тога смо предложили мирно раздруживање“, рекао је Додик.

Појашњава да је БиХ као брак који не функционише.

„Нема разлога да Срби остану у БиХ. Не добијамо ништа осим проблема. Сплет околности је такав да је овде Марфи који прави проблеме. Марфи је одлучио да се обрачуна са мном путем санкција“, навео је Додик.

РУСИ МАСОВНО ГОМИЛАЈУ СНАГЕ: Распоређени су, спрема се велики напад

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА