Најновије

Ратко Ристић: Синоћњи протест у Ваљеву потврдио да се огромна већина грађана противи намерама власти да Србију претворе у џиновски рудник

Проректор Универзитета у Београду Ратко Ристић изјавио је да је синоћњи протест у Ваљеву потврдио да се огромна већина грађана противи намерама власти да Србију претворе у џиновски рудник.

Ристић је казао да председник Александар Вучић неће моћи да победи грађане Србије и да нема никакве ингеренције да се бави стратегијом рударства.

„Протест више хиљада људи против планираног пројекта експлоатације литијума на територији града Ваљева заслужује велику честитку Ваљевцима који су показали како се воле и бране свој град, земља и традиција. Верујем да ће протест у Ваљеву бити само први у низу величанствених скупова против ужасне намере власти да Србију претвори у џиновски рудник“, рекао је професор.

Ристић је навео да је једина „сенка“ на скуп у Ваљеву била то што локални свештеник није добио благослов из Београда да црквеним звонима подржи народ.

„Српска црква мора да стане уз свој народ“, нагласио је Ристић.

Према његовим речима, народна воља биће исказана и у многим другим градовима, „без обзира шта о рударењу у трансу причају Вучић и његови сервилни министри“.

„Вучић и министри су изгубили способност да схвате шта је реалност. Огромна већина људи је против копања литијума и било би добро да се власт уразуми на време“, рекао је он.

Коментаришући то што је за четвртак заказана седница Скупштине општине Лозница на којој би, као допунска тачка, требало да се усвоји Просторни план за пројекат „Јадар“, Ристић је казао да ће све исхитрене одлуке актуелне власти бити поништене јер су неуставне и нелегалне.

„Усвајање Просторног плана у Скупштини Лознице је лукав покушај да у поквареном маниру донесу нешто што им омогућава да наставе с ‘Пројектом Јадар’. Било би им паметније да то не раде, јер се плашим да то може изазвати тензије које могу добити неконтролисане форме, а које нико не жели“, рекао је професор.

Ристић је подржао одлуку удружења „Не дамо Јадар“ да у четвртак позову грађане на протестно окупљање у Лозници.

„Што више људи би требало да у четвртак дође у Лозницу и да подрже житеље Горњих Недељица и свих околних угрожених села“, казао је Ристић.

Златко Кокановић и Небојша Петковић из удружења „Не дамо Јадар“ позвали су синоћ одборнике Скупштине општине Лозница да у четвртак не гласају за усвајање Просторног плана посебне намене за пројекат „Јадар“.

Они су казали да ће, уколико дође до најављеног усвајања просторног плана, у Лозници организовати протест и позвали грађане Србије да свако ко може тог дана организује блокаду железничке пруге или пута.

РУСИ МАСОВНО ГОМИЛАЈУ СНАГЕ: Распоређени су, спрема се велики напад

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА