Најновије

Руски војни експерт: Научили смо како да избегнемо заседе украјинске ПВО и уништимо њихове системе

Руска војска је научила како да идентификује и уништи украјинске ракетне системе, који се користе за изузетно опасну тактику "противваздухопловне заседе", рекао је за РИА Новости водећи руски специјалиста за системе ПВО и војни аналитичар Алексеј Леонков.

Према његовим речима, ова тактика подразумева то да су посаде украјинских система ПВО усмерени првенствено на обарање противничких летелица и чување самог система ПВО, док задатак заштите копненог циља (ког противнички авиони нападају) постаје споредан.

Да би то урадили, украјински системи ПВО се распоређују све ближе фронту и не емитују никакве сигнале, а нишански радар се укључује само на неколико десетина секунди и то тек када њихове ракете земља-ваздух већ лете ка авиону.

Истовремено, податке о циљевима, уз помоћ којих наводе ракете пре укључивања радара, системи ПВО украјинске војске добијају од спољних извора, као што су опрема за пасивно електронско извиђање или извиђачки радари у позадини који раде у метарском опсегу.

Такође, руски експерт наводи да западни системи ПВО, попут "патриота", НАСАМС-а и ИРИС-Т добијају информације о циљевима путем система за пренос података "линк-16". Претпоставља се да већину података који се путем "линка-16" прослеђују јединицама ПВО, прикупљају извиђачки авиони и беспилотне летелице америчког ратног ваздухопловства.

"Наша војска је научила да се ефикасно бори против ових прилично перфидних и опасних тактика украјинских снага ПВО", рекао је Леонков.

Осим тога, како наводи руски стручњак, уколико није могуће спречити лансирање ракета земља-ваздух, руски пилоти настоје да их избегну маневрисањем под великим аеродинамичким оптерећењем и употребом уређаја за противелектронску заштиту "хибињи", који се постављају на подвесне тачке на крајевима крила авиона као што су Су-34, Су-35 и Су-30.

"Већ је забележено неколико случајева када су руски авиони успевали да избегну непријатељске пројектиле", изјавио је он.

Према речима стручњака, уништавање украјинских система ПВО идентификованих у заседама се врши коришћењем различитих међусобно повезаних система за комуникацију, пренос података и нападе са копна и из ваздуха.

РУСИ МАСОВНО ГОМИЛАЈУ СНАГЕ: Распоређени су, спрема се велики напад

Извор: RT

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА