Најновије

ЗАБОРАВИТЕ НА МИЛИЈАРДЕ! Мађарска узвратила Украјини истом мером због руске нафте

Мађарска неће одобрити издвајање 6,5 милијарди евра из Европског фонда за мир као компензацију земљама ЕУ за испоруке оружја Украјини док Кијев не реши проблем са транзитом нафте компаније „Лукоил“ из Русије у Мађарску и Словачку, саопштио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

„Јасно сам рекао да, док Украјина не реши то питање (транзита нафте 'Лукоила'), сви треба да забораве на исплату 6,5 милијарди евра као компензацију за испоруке оружја из Европског фонда за мир. На шта би личило да пристанемо да се исплати 6,5 милијарди евра док Украјина угрожава безбедност нашег снабдевања енергијом?“, упитао је Сијарто, преноси портал АТВ.

Сијарто је раније саопштио да је прекинута испорука нафте руске компаније „Лукоил“ преко јужног крака нафтовода „Дружба“ преко Украјине.

Министарство привреде Словачке такође је потврдило да је земља престала да добија нафту од „Лукоила“ јер је Украјина обуставила транзит преко своје територије. Како се наводи, разлог је то што је Кијев уврстио компанију „Лукоил“ на санкциони списак.

Представник Европске комисије Олоф Гил рекао је да је ЕК у тесном контакту са властима Мађарске и Словачке и да је спремна да им пружи подршку „у потрази решења заједно са Украјином“.

Нападнута лука у Русији: Украјинци погодили трајект - има мртвих и рањених

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА